Miljöpartiet kräver svar om äldreomsorgen

Äldrefrågan är het i Linköping. En av de stora frågorna i kommande val, anser Miljöpartiet som kräver svar från alliansen om kvaliteten är bra nog.

Linköping2013-06-17 07:35

Alliansen utlovade mångfald med den nya upphandlingsmodellen, men någon sådan har vi inte sett något av, hävdar Nils Hillerbrand, språkrör för miljöpartiet i Linköping.

– Istället har riskkapitalägda bolag ökat sin andel på bekostnad av kommunens egen utförare, och bemanningen har sjunkit betydligt i de vårdbostäder som bytt från kommunal till privat utförare, säger han.

I en interpellation som partiet hade hoppats få svar på vid fullmäktigemötet i juni – men som nu ska besvaras i augusti – presenteras siffror som visar att den kommunala utföraren Leanlink har blivit den stora förloraren.

På två år har deras andel av vårdboenden sjunkit från fyrtio procent till 24 procent.

Inte heller har ickevinstdrivande företag ökat sin verksamhet i kommunen.

– Tvärtom. Här finns fortfarande bara en, det är Bräcke diakoni, och de minskar dessutom sin marknadsandel efter de senaste vårdupphandlingarna.

Enligt Hillerbrand är det förändringen i sättet att upphandla, som Alliansen införde 2011, som är förklaringen.

Då infördes en modell där mest ekonomiskt fördelaktiga priset – kan också kallas lägsta pris – tillsammans med så kallade utvärderingskriterier ska vara avgörande.

– Varför fortsätter alliansen att använda upphandlingsmodellen när de har facit i hand och ser det faktiska resultatet, undrar han.

Nils Hillerbrand och Miljöpartiet oroas över att risken att kvaliteten inom äldreomsorgen helt håller på att urholkas när det hela tiden handlar om att pressa priset.

Att Leanlink har förlorat så stor del av andelen vårdboenden beror, enligt Nils Hillerbrand, på att de väljer att inte gå ner så lågt i pris.

– De är inte beredda att pressa priset så lågt eftersom de inser att de inte kan ge fullvärdig kvalitet, säger han.

Enligt de siffror som Miljöpartiet presenterar har bemanningen sjunkit mellan och trettio procent vid de boenden som bytt från kommunal till privat utförare.

Äldrenämndens ordförande Jan Willy Andersson (KD) beskrev vid senaste fullmäktigemötet situationen inom äldreomsorgen som mycket bra. Linköping driver äldreomsorg betydligt billigare än jämförbara städer och brukarna visar i enkäter att de är nöjda, sa han.

Nils Hillerbrand ställer sig tveksam till slutsatserna och menar att det blir lite av; som man frågar får man svar.

– Jämför man Linköping med alla kommuner i hela Sverige ligger inte Linköping särskilt bra till när det gäller kvalitet, säger han.

En av de tre frågor som Miljöpartiet vill ha svar på från kommunstyrelsens ordförande Paul Lindval (M) är:

Hur kan minskad bemanning leda till bättre kvalitet för de äldre och hur kan ökad dominans av stora bolag bidra till mera mångfald inom äldreomsorgen?

Risken med det nuvarande systemet är nämligen, enligt miljöpartiet, att kvar blir bara några få stora företag som kommer att dominera marknaden och det innebär att den nödvändiga kompetensen inom kommunens egen verksamhet riskerar att helt försvinna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om