Miljonvinster vid lampbyten

Linköpings kommun kommer att tjäna miljontals kronor per år när de nu måste byta ut all gammal gatubelysning.

Foto:

Linköping2014-02-10 09:37

Idag sitter nästan bara kvicksilverlampor i kommunens gatlyktor. Men på grund av nya EU-bestämmelser ska kommunen byta ut dem. Kvicksilverlamporna drar för mycket ström och är inte miljövänliga.

– Vi ska byta 6000 kvicksilverlampor i vårat nät de kommande tre åren, säger Johan Nilsson, nätansvarig för belysning på Tekniska verken.

Under 90-talet byttes de värsta energislukande lamporna, på större vägar, ut mot högtrycksnatriumlampor, som ger ett gulaktigt sken. Nu är det främst belysningen på lokalgator och gång- och cykelvägar som står på tur.

Gick fort

Utvecklingen inom belysning har gått fort på senare år och det har varit svårt att bestämma vilken typ av lampor kommunen ska satsa på, konstaterar Johan Nilsson.

Men nu går man på de betydligt energisnålare ledlamporna.

Energibesparingen per lampa ligger runt 500 kronor. Den totala energikostnaden sjunker med cirka tre miljoner kronor per år i kommunen.

Vinsten blir på sikt eftersom man till en början måste räkna in installationskostnaderna.

I besparingen ingår även möjligheten att halvera ljusstyrkan under sena kvällar och nätter. I de gamla lamporna är det gas som brinner under ett högt tryck. Ledlampornas sken bygger på elektronik, därför blir det mycket lättare att reglera ljusstyrkan.

Linköpings kommun har redan börjat installera och testa ledlampor på några ställen. Bland annat i Ljungsbro, från Preemmacken fram till Ljungsbroskolan.

Goda erfarenheter

– Vi har goda erfarenheter, bara på den infarten sparar vi 50 000 kronor om året i elkostnad.

Det har riktats viss kritik mot att kvicksilverlamporna inte har bytts ut tidigare i kommunen.

– Men det har varit en medveten strategi. Ledlamporna är så mycket bättre nu än för tre år sedan. Då var de mycket sämre och dyrare. Vi bedömer att tekniken börjar bli mogen, så nu sätter vi fart.

Tekniska verken drar igång arbetet i år. Förutom kommunens 6000 lampor ska även 1000 lampor bytas i områden som tillhör olika fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar.

Ledlampor kan ge ett väldigt vitt sken, men kommunen har tänkt på den saken.

– Det är ruggigt och kyligt på vintern ändå. Ger lamporna dessutom ett kallt blåvitt sken skulle man ju frysa ihjäl. Därför vill vi gärna ha ledlampor som är lite åt det varmare hållet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om