Satsningen som S och M-styret beslutat kostar 4,5 miljoner kronor och den riktar sig till undersköterskor, vårdbiträden, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och vissa chefer.
– Det här är ett sätt att visa att vi värdesätter erfaren personal och vi hoppas också att det kan göra att det blir mer attraktivt att arbeta inom äldreomsorgen, säger Jonatan Hermansson (S) äldrenämndens ordförande.
Han jämför med den särskilda lönesatsning som gjordes för gruppen sjuksköterskor för några år sedan som, hävdar han, ledde till att kommunen blev en attraktiv arbetsgivare.
Den extra satsningen har inget att göra med den vanliga löneöversynen. Det här handlar om pengar utöver den, poängterar Jonatan Hermansson.
Satsningen innebär inte heller att alla får exakt 1000 kronor. Några kan få mer, andra kan få lite mindre.
Vad som räknas som särskild yrkesskicklighet är en "individuell bedömning och kriterier som avgör sådant som kompetens, specialkunskap och erfarenhet som leder till förbättrade resultat och bidrar till verksamhetens mål sett över tid", skriver kommunen i ett pressmeddelande.
– När det gäller yrkesskicklighet så är det sådant som vi tror utvecklas med tiden och vi räknar därför med att de flesta som berörs kommer att vara erfarna medarbetare med lång erfarenhet i yrket. De som slitit länge och bär upp äldreomsorgen.
Men Jonatan Hermansson slänger med en brasklapp, och det är att lång yrkeserfarenhet i sig inte är en garanti för att få tillägget.
– Det finns naturligtvis också yngre personer som kan komma i fråga, säger han.
Hur ska man veta att man blir rättvist bedömd?
– Det viktigaste är att det finns ett tydligt underlag för cheferna i arbetet med bedömningarna. På samma sätt som vi ska ha bra underlag för generell löneutveckling. Men det är klart att till syvende och sist är det alltid någon som ytterst ansvarar för bedömningen.
Har ni sådana konkreta kriterier?
– Ja, det kommer att finnas som stöd för chefer.
Therese Waller, ordförande för Kommunal i Linköping, välkomnar satsningen.
– Rent allmänt så är satsningar på våra grupper alltid positivt. Men inom kommunal har vi länge känt att en grupp ofta missas och det är de som jobbat länge, inte är jätteunga och som är lojala, trofasta och älskar sitt jobb. En grupp som äldreomsorgen inte skulle klara sig utan, men som ofta är tyst. Därför är detta extra roligt.