När ordinarie budget för 2025 antogs i juni förra året visste man inte helt säkert exakt hur mycket pengar kommunen skulle ha att röra sig med under året. Men bilden har nu klarnat något, och den senaste prognosen över skatteintäkterna visar att kommunen har ytterligare 125 miljoner kronor att förfoga över år 2025. Under tisdagen presenterades i stora drag den tilläggsbudget som specificerar hur de här miljonerna ska fördelas.
– Man kan tycka att 125 miljoner kronor är väldigt mycket pengar, och också säga: "Hade ni inte bättra koll?". Men det är nästan 11 miljarder i skatteintäkter, så det är såhär det ser ut, vi vet inte hur skatteprognosen landar förrän i slutet av ett år, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
En av de största posterna i tilläggsbudgeten är på 56 miljoner kronor och ska användas för att framförallt anställa mer personal i låg- och mellanstadiet. Ytterligare en post på 36 miljoner ska gå till att, i stora drag, öppna fler dagliga verksamheter för personer som har rätt till det enligt LSS, och att anställa fler personer för att genomföra olika kontroller i syfte att motverka välfärdsbrottslighet.
– Det blir en ganska rejäl ambitionsökning att jobba med uppföljning och kontroll av de utförare och avtal vi har, säger Niklas Borg (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.
Dessutom skjuter styret till 10 miljoner kronor för att förbättra maten inom skolan och äldreomsorgen. Det ska bland annat möjliggöra att populära maträtter som inte serverats på ett tag ska kunna komma tillbaka till skolan.
– Hamburgare är ett bra exempel, för det är en rätt som försvunnit och som alla elevråd hela tiden efterfrågar, säger Borg.
Han förklarar att orsaken till att vissa maträtter plockats bort från matsedlarna har varit de stigande livsmedelspriserna.
– Och det är vi glada att vi kan komma tillbaka från.
Eftersom S och M inte har en majoritet i kommunfullmäktige har styret, på samma sätt som man gjorde med ordinarie budget, vänt sig till C för att säkra att man får igenom sin tilläggsbudget.
– Jag uppskattar väldigt mycket att vi har den här överenskommelsen, säger Lars Vikinge (C), kommunalråd och gruppledare.
Enligt överenskommelsen som partierna slutit ska C ställa sig bakom tilläggsbudgeten på kommunfullmäktiges sammanträde den 28 januari i år. I utbyte får C igenom två av sina förslag. Det handlar dels om en sänkning av färdtjänstavgiften – från 43 kronor per resa som det beslutats om tidigare, till 27 kronor per resa – och dels om att potten för de årliga föreningsbidragen höjs med fem miljoner kronor.
– Jag var ordförande i kultur- och fritidsnämnden 2014, för tio år sen. Och bidragen har inte höjts sen dess, säger Lars Vikinge och påpekar att överenskommelsen innebär en höjning av föreningsstödet på nästan 20 procent.
Det ni fått igenom kanske inte innebär så stora eftergifter för styret. Hur stor vinst är det här för C egentligen?
– Det är inte så att vi sitter och letar efter det som ska göra maximalt ont för styret. Det är inte vår ingång. Vår ingång är att det ska vara maximalt bra för invånarna i Linköping, säger Vikinge.
Men på totalen är ju de satsningar som ni fått igenom bara ett par procent av den totala summan i tilläggsbudgeten.
– När vi har stora budgetdebatter brukar det påpekas, inte minst av Corren, att det vi är oeniga om totalt sett är ungefär en procent av budgeten, säger Lars Vikinge och fortsätter:
– Det här är också en väldigt viktig fråga för oss, hur vi ser på hur man bygger ett bra Linköping. Hur människor i frihet samverkar för att skapa värde. Föreningarna är jätteviktiga.
Om samarbetet mellan er nu funkat bra, kan ni tänka er att sitta i gemensamt styre efter nästa val?
– Vi kommer att gå till val som enskilda partier, säger Kristina Edlund.
Det är inte bara förhandlingarna mellan styret och C som verkar ha gått bra. Även samarbetet mellan de två partierna i styret, S och M, uppges ha gått enkelt i fråga om tilläggsbudgeten.
– Niklas och jag jobbar så nära varandra, och våra partier och kollegor också, så vi är ganska överens om var vi ser att vi behöver tillföra resurser, säger Edlund.
– Den stora matchen, så att säga, där vi möttes för att hantera våra olikheter var ju när vi tog fram det politiska programmet när vi gick in i styret. Det är det vi har som ledstjärna även när vi lägger budgetarna, tillägger Borg.