Hela tanken med excellenscentrum kommer från Vetenskapsrådet som också är de som delar ut pengarna. Det hela är nytt och tanken är att forskare ska bygga upp tvärvetenskapliga miljöer som ska främja forskning kring ett gemensamt tema.
Totalt fick Vetenskapsrådet in 124 ansökningar, varav 35 gick vidare till en andra omgång. Av dessa fick sedan 15 projekt på olika lärosäten klartecken. Linköpings universitet fick pengar – inte bara till ett – utan till två excellenscentrumm. En mycket fin framgång, konstaterar Markus Heilig, professor och avdelningschef för Centrum för social och affektiv neurovetenskap (CSAN).
Han ska leda det projekt som nu fått 29 miljoner kronor och där frågeställningen som gruppens forskare ska ta sig an är: Varför gör människor sådant de vet är dåligt för dem?
Syftet är att hitta och belysa mekanismer, som främjar, förmedlar eller skyddar mot beteende som är skadliga för en själv.
– Man tror att de här sakerna som folk gör till skada för en själv bara är andra som gör. Som beroendepatienter eller patienter med emotionell personlighetsstörning. Men sanningen är ju att vi alla gör det här. Det är bara en fråga om hur mycket, hur ofta och hur farligt, säger Markus Heilig som fick beskedet om pengarna i mess för några dagar sedan, när han var på gymmet.
Att skapa forskningsmiljöer på det sättet som det här tänkt, är ett sätt för forskare att tänka utanför boxen, säger han.
– Det är en sak att tänka ihop med människor som man är van att tänka ihop med, men något helt annat att sätta sig med människor man inte brukar gör det med. Man tvingas ut ur sin komfortzon.
Det andra projektet, som fick 28 miljoner ska ta sig an samhällsvetenskap på ett nytt sätt. Här ska institutionen för analytisk sociologi samarbeta med Institutionen för datavetenskap.
Genom analys av stora datamängder kan samhällsvetare i dag, tack vare utvecklingen av digital teknik, få fram kunskap om komplexa sociala processer i stor skala.
Professor Peter Hedström som leder det projektet, säger i ett pressmeddelande från LiU att det är en spännande tid för samhällsvetare som för första gången nu vetenskapligt kan ta sig an frågeställningar som tidigare varit svåra belysa på ett bra sätt.