Med mer tid för eleverna och fokus på undervisningen kommer eleverna att lyckas bättre.
– Vi vill att lärare i Linköping ska kunna ägna sig helt åt sitt kärnuppdrag, undervisning, säger Jakob Björneke (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande. Mer tid för eleverna är den enskilt viktigaste faktorn för att höja kunskapsresultaten.
Arbetssituationen för lärarna har förändrats de senaste decennierna. Ökade krav på dokumentation och andra arbetsuppgifter vid sidan om undervisningen har lett till ökad arbetsbelastning. Olika undersökningar pekar också på att den psykosociala hälsan hos lärare har försämrats.
– För att vi ska kunna erbjuda både elever och lärare bästa tänkbara förutsättningar är det nödvändigt att förbättra lärarnas arbetsmiljö, säger Jakob Björneke. Bättre arbetsmiljö i skolan ger oss också bättre möjligheter att rekrytera nya lärare, och att behålla dem som redan finns där.
Barn- och ungdomsnämnden satsar fem miljoner kronor på förbättringar av arbetsmiljön.Pengarna kommer dels från en arbetsmiljöpott som fullmäktige har avsatt för lärare, dels från omfördelningar i internbudgeten.
Vad räcker fem miljoner kronor till?
– Ganska mycket, säger Jakob Björneke. Vi vill testa hur andra funktioner i skolan skulle kunna användas för att avlasta lärarna i sitt arbete, exempelvis med administratörer och rastvakter.
– Pengarna räcker inte till åtgärder på alla skolor överallt, men det ger oss tillräckligt för att resultatet ska märkas.