Som ordförande i barn- och ungdomsnämnden var han under torsdagen med och beslutade om att ingå ett nytt partnerskap med den ideella föreningen Mentorskap för särbegåvade (MFS). Från och med årsskiftet är tanken att föreningen, två gånger i månaden, ska arrangera en mötesplats där särbegåvade elever i kommunen kan träffa varandra men också mentorer i form av forskare, universitetsstudenter och andra experter.
Kommunen bistår med 92 000 kronor under 2022 medan föreningen finansierar projektet med dubbelt så mycket.
– Det här är en grupp elever som aldrig riktigt har fått chansen i svensk skola och vi vill bygga upp en fungerande struktur för dem. Vi såg redan efter valet att det här var något vi behövde arbeta med, förklarar Östman.
– Vi har satsat tre miljoner kronor på det här arbetet i år och nästa år där det mesta går till kompetensutveckling inom våra egna verksamheter, fyller han i.
Enligt Östman kan ungefär en av 20 elever i Sverige anses vara särbegåvad.
– Vi tror definitivt att behovet finns i Linköping, säger han och fortsätter:
– Att särskilja en särbegåvad elev är inte lätt alla gånger, de utmärks av att ha en förmåga i ett eller flera ämnen som är långt utöver det vanliga, och vi kommer inte att genomföra några urval eller liknande. De här mötesplatserna är främst tänkta som en arena dit lärare kan hänvisa vårdnadshavare och deras barn – som ett komplement till ordinarie verksamhet.