– Pengarna ska gå till att få in fler lärare som kan stötta eleverna, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden med ansvar för gymnasieskolan.
Frågan är var dessa lärare finns – eftersom det rådde brist på utbildade lärare redan före pandemin.
Utbildningsförvaltningen har intervjuat skolpersonal och elever för att undersöka vilken negativ påverkan distansundervisning och frånvaro på grund av smittspridning som pandemin har haft. Som vi berättat tidigare vittnar elever om att vissa uppskattat distansundervisningen, men en majoritet har farit illa. Problemets omfattning blir mer tydlig i juni då slutbetyg är satta, men redan nu står klart att många elever behöver stödundervisning.
– Det som framkommit är att om dessa elever ska få extra stöttning, måste fler lärare in för att undervisa enskilt eller i små grupper, säger Åsa Wennergren.
Bildningsnämnden beslutade nyligen att de fyra miljoner kronor som staten skickar till Linköping, som stöd till skolverksamhet på grund av pandemin, går till gymnasieskolan. Pengarna räcker inte – bildningsnämnden beräknar att stödundervisning kommer att kosta minst 7,5 miljoner och kommer vid behov att gå till kommunstyrelsen med begäran om resterande pengar.
Stödlärare kan finnas bland pensionerade lärare, vikarier, och studenter på lärarutbildningen, beskriver Åsa Wennergren.
Kan det även röra sig om personer som finns utanför skolans värld som vill hjälpa till?
– Det tror jag inte, det behöver vara personer med pedagogisk utbildning som kan sätta sig in i elevernas behov snabbt, säger Åsa Wennergren.
Under våren har gymnasieskolor riktat resurser till treor för att hjälpa så många som möjligt att nå så goda studieresultat som möjligt innan de tar studenten.
– Men det räcker inte, vi måste göra fler insatser, säger Åsa Wennergren.
Rektorer kan besluta om förlängd studietid så att elever kan plugga färdigt vad som behövs trots att studentdatumet har passerats. Wennergren hoppas också på nationella beslut om att göra Komvux-studier och prövning för högre betyg gratis för ”corona-studenterna”. Hon hoppas också på en särskild betygskvot då de ska söka till högskoleutbildningar. Krav på dessa förändringar drivs bland annat av organisationen Sveriges Elevkårer.