PFAS – perfluorerade alkylsyror – är ämnen som används för sina vatten- och smutsavvisande egenskaper. Det finns PFAS i till exempel kläder, stekpannor, möbeltyg och brandskum. Ämnena har dessvärre visat sig vara reproduktionsstörande och kan orsaka cancer och leverskador samt påverka immunförsvaret.
Förutom genom mat och luft kan vi få i oss PFAS genom dricksvattnet. Sedan 2014 finns därför ett gränsvärde som Livsmedelsverket slagit fast: 90 nanogram per liter. Livsmedelsverket skriver dessutom att PFAS helst inte bör förekomma alls i dricksvattnet och att man därför ska försöka ligga så långt under gränsvärdet som möjligt.
Naturskyddsföreningen har samlat in uppgifter från 42 kommuner i Sverige. Samtliga ligger långt under Livsmedelsverkets gränsvärde på 90 ng/l. Som högst – mellan 40 och 50 – är värdena i Halmstad och Gävle. Från Linköpings båda vattentäkter rapporteras cirka 2 ng/l. Norrköping, som var enda östgötakommun förutom Linköping i undersökningen, låg aningen högre.
Men Naturskyddsföreningen hänvisar samtidigt till en färsk rapport från EU:s myndighet för livsmedelsäkerhet (EFSA). Där rekommenderas ett betydligt lägre gränsvärde än 90 ng/l. Enligt Naturskyddsföreningens tolkning av rapporten skulle gränsen behöva ligga på 0,75 ng/liter. Då skulle alltså även Linköpings dricksvatten hamna på fel sida gränsvärdet.
Anna Lövsén, affärsområdeschef för vatten och avlopp på Tekniska verken, berättar att man sedan några år mäter PFAS vid Linköpings båda vattentäkter.
– Förekomsten av PFAS i samhället är ett bekymmer och vi håller koll på råvattnet. I Linköpings vatten har vi väldigt liten förekomst av PFAS, säger hon.
Enligt Naturskyddsföreningen skulle PFAS-halten ändå behöva sänkas även i Linköping?
– Det är Livsmedelsverket som är vår tillsynsmyndighet. Det är de som är experter på dricksvatten i Sverige, så vi följer deras rekommendationer. Ska vi ha ett nytt gränsvärde är det från dem det ska komma, säger Anna Lövsén.
Naturskyddsföreningen skriver att PFAS-halten i dricksvattnet skulle kunna sänkas med hjälp av kolfilter?
– Ja, det finns en del belägg för att aktivt kol kan fånga de här ämnena. I Råbergatäkten använder vi aktivt kol vissa tider på året för att ta bort ämnen som kan ge lukt och smak. Det skulle vara möjligt att använda i våra filter i Berggården också.