Anledningen till att det blev så få dygn har att göra med ombyggnaden av Hamngatan, ett projekt som nu är i hamn för cirka tio miljoner kronor.
– De flesta överskridandena skedde i våras, den tuffaste perioden med partiklar. Därefter var förhållandena litet speciella med nästan ingen trafik alls från juni till december på grund av ombyggnaden, konstaterar Caroline Rydholm.
Hon är projektledare för åtgärdsprogrammet, där Linköping lovar att begränsa partikelhalterna på Hamngatan, sedan Naturvårdsverket sagt ifrån och krävt begränsningar. Enligt miljökvalitetsnormen får partikelhalterna överstiga 50 mikrogram per kubikmeter luft under som mest 35 dygn per år.
Har ombyggnaden fått skadliga luftpartiklar att minska?
– Det är alldeles för tidigt att dra några slutsatser än, det måste gå litet tid innan man kan analysera effekterna, säger Caroline Rydholm, som i mars ska redovisa 2014 års partikelhalter till Naturvårdsverket.
Trafikräkning dröjer
Trafikplanerare Kjell Ivung är kommunens projektledare för Hamngatan, som före ombyggnaden trafikerades av cirka 12 000 fordon per dygn.
Har trafiken minskat efter ombyggnaden?
– Min upplevelse är att trafiken minskat, men om det är så i verkligheten vet jag inte. Nya trafikräkningar görs först i april. Under vintermånaderna går det inte att få tillförlitliga mätningar, eftersom snöröjningsfordon ofta sliter av de kablar som används vid trafikräkningar, säger han.
"Gröna vågen" slopad
Hamngatan har nu en bussfil och en fil för andra trafikanter i vardera riktningen. Trafikljusens ”gröna våg” har slopats, något som irriterar en del bilister.
Ökar inte stoppet för gröna vågen luftföroreningarna i stället för att bidra till en miljövinst när bilister måste bromsa och gasa oftare?
– Den debatten vill jag inte ge mig in i. Att ta bort ”gröna vågen” ingick i de direktiv vi haft att utgå ifrån vid ombyggnaden. Prioriteringen av cykeltrafiken är en annan. I bussfilen går mest expressbussar morgon och kväll, men den dag Drottninggatan får fler bussar kan jag inte tänka mig annat än att fler kommer att trafikera även Hamngatan, säger Kjell Ivung.
En ekonomisk genomgång av vad Hamngatan kostat att bygga om har nyligen gjorts. Budgeten låg på 9,5 miljoner kronor, men överskreds med cirka 0,5 miljoner kronor.
Varför blev Hamngatan något dyrare än beräknat?
– Det är merkostnader för åtgärder som inträffat under resans gång, bland annat har fler ytor asfalterats än vi räknade med från början, som Stånggatan till exempel, säger Kjell Ivung.