Miljökontorets inspektörer granskade 34 kaféer i Linköping som serverar livsmedel för att undersöka om de livsmedel som angavs på menyerna också var de som serverades till kunderna.
I inspektionen sökte miljökontoret efter smör, färskost, fetaost, skinka, parmesanost, grana padano, gorgonzola, parmaskinka, serranoskinka, krabba, mozzarella, buffelmozzarella, fullkorn, handskalade räkor och även andra sorters ostar som kaféerna angav. Livsmedel som ofta påstås serveras men som ibland upptäcks vara något annat.
Inspektionerna skedde samtidigt som miljökontoret gjorde besök i andra ärenden på kaféerna och näringsidkarna visste inte om att kontrollen av ovanstående livsmedel gjordes på samma gång.
Resultatet visar att kaféerna i Linköping generellt sköter sig väl och följer lagstiftningens krav på redlighet, det vill säga förbud mot att vilseföra kunder med felaktigt marknadsförda produkter.
Parmaskinka och parmesanost var de livsmedel där flest felaktigheter upptäcktes, totalt fyra fall.
Miljökontorets inspektörer skriver i sin rapport att betydligt fler felaktigheter upptäckts på pizzerior och restauranger när miljökontoret tidigare kontrollerat sådana.
”Miljökontoret har vid inspektionerna fått uppfattningen att i de fall då avvikelse har noterats, är det framförallt okunskap bland livsmedelsföretagarna det rör sig om och att de inte medvetet försöker lura konsumenterna” skriver inspektörerna i rapporten.
Miljökontoret uppger inte vilka kaféer som ingått i kontrollen.