I våras lade Riksbyggen alla sina bostadsfastigheter i ett nybildat dotterbolag, Unobo. Det rör sig om över 5 000 lägenheter i Linköping, Jönköping, Trelleborg, Helsingborg, Höganäs, Östersund, Skellefteå och Umeå.
Nu säljer Riksbyggen 70 procent av Unobo till SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, en affär på 6,9 miljarder kronor.
– Vi har alltid sålt av en del hus för att kunna investera i nyproduktion. Nu vill vi öka bostadsproduktionen med 20–25 procent och för att kunna göra det långsiktigt genomför vi den här affären, säger Johanna Frelin, vd på Riksbyggen.
Varför vill ni hellre bygga än äga?
– Vi är ju i grunden ett bostadsutvecklande företag, det är därför Riksbyggen finns till. Vi startades för 80 år sedan av fackföreningarna för att bygga bostäder till svenskarna och det finns kvar i vårt DNA. Vår kärnverksamhet är att producera bostäder, inte att vara fastighetsägare på heltid.
I Linköping berörs 1 352 hyresbostäder i Berga, Ekholmen, Kvinneby och T1.
Hur kommer hyresgästerna att märka av affären?
– Inte mycket alls. Riksbyggen kommer att fortsätta förvalta fastigheterna och det är ju förvaltarna som hyresgästerna har kontakt med i det dagliga, säger Johanna Frelin.
Linköping är den stad där Riksbyggen genom Unobo äger allra flest lägenheter. Dessutom bygger Riksbyggen för närvarande över 200 lägenheter i Berga och ska bygga 280 i Ekholmen. Byggplaner finns också i Tallboda, men däremot blev det nyligen avslag på ansökningar om att få bygga 250 bostäder i Landeryd och drygt 100 i Sättuna.
Ni verkar satsa mycket på just Linköping?
– Ja, så har det varit historiskt. Vi bygger gärna i storstadsregioner, men kanske inte i innerstan i Stockholm. Då är Linköping en sådan region som vi satsar på, säger Johanna Frelin.
SBB är en fastighetskoncern som grundades 2016 av bland andra den tidigare S-politikern Ilija Batljan, som också är vd och största ägare. En av delägarna är Michael Cocozza, Linköping, som varit med i bolaget sedan starten.
SBB äger sedan 2019 drygt 20 fastigheter i Linköping. Det är samhällsfastigheter som till exempel skolor och vårdboenden som SBB köpte av Botrygg för cirka en miljard kronor.
Riksbyggen och SBB har planer på att ta in en tredje ägare i Unobo.
– I så fall säljer både SBB och vi av lite grann, men Riksbyggen kommer att ha kvar ett ägande på minst 20 procent, säger Johanna Frelin.