På tisdagen var det tänkt att Domstolsverkets generaldirektör, Thomas Rolén, skulle ha invigt den nya entrén till domstolsbyggnaden – som inrymmer såväl tingsrätt som förvaltningsrätt och hyres- och arrendenämnd. Entrén har byggts om för att förbättra säkerheten.
Invigningen fick dock skjutas upp. Strax före klockan 08.00 kom beskedet att hela byggnaden skulle utrymmas.
– Vi har anträffat en väska här utomhus vid tingsrätten i Linköping. Vi vet inte om innehåller är ofarligt eller farligt. Vi har vidtagit en hel del säkerhetsåtgärder, sade Angelica Israelsson Silfver, polisens presstalesperson.
Christoffer Démery är lagman vid Linköpings tingsrätt och högsta chef. Han uppgav att all personal på tingsrätten och förvaltningsrätten fick evakueras. Det handlar om cirka 100 personer.
– Det här påverkar oss väldigt mycket. Vi hade flera rättegångar med häktade personer som skulle ha börjat klockan 9, sade lagmannen.
Ärendet rubricerades inledningsvis som grovt olaga hot, men vid 10.30-tiden ändrades brottsmisstanken till förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om explosiva varor.
Polisen spärrade av ett stort område runt domstolsbyggnaden och trafiken på flera intilliggande gator stängdes av – med störningar i kollektivtrafiken som följd. Vid lunchtid anlände polisens bombtekniker till platsen och de kunde snart konstatera att väskan inte innehöll något farligt.
Polisens tekniker kommer nu att kontrollera väskan i syfte att säkra spår.
– I dagens samhälle har vi haft en hel del sprängningar runt om i Sverige. När en väska blir lämnad på det här sättet och det inte finns någon som vill kännas vid den behöver vi ta det säkra före det osäkra, sade Angelica Israelsson Silfver.
Under tisdagseftermiddagen fick vi kontakt med Mikael Björnholm, som arbetar som busschaufför. Han berättar att han fick syn på den aktuella väskan vid 22-tiden på måndagen när han cyklade förbi platsen. Han tog bilder av väskan.
– Jag tänkte precis som polisen att väskan kunde innehålla något farligt, så jag ringde larmnumret och fick prata med en person.
När Mikael Björnholm på tisdagsmorgonen passerade platsen i buss såg han till sin förvåning att väskan fortfarande fanns kvar på platsen – och att den flyttats ett par meter. Platsen var då inte avspärrad.
– Man undrar ju varför det tog tio timmar innan polisen spärrade av området runt väskan.
Vi ställde frågan till Tim Johansson, som är chef för polisens regionledningscentral:
– Vi hade en patrull på plats på kvällen. Patrullen gjorde där och då en bedömning att det inte var ett farligt föremål, utan att det kunde vara en kvarglömd väska som man inom kort skulle hämta.
– Patrullen blev beordrad vid 22-tiden och var på plats efter några minuter. Sedan lämnades ärendet över. Senare gjordes det en ny bedömning där vi blev mer osäkra på om väskan kunde innehålla ett farligt föremål.
Borde det gjorts en annan bedömning redan på måndagskvällen?
– Nu var det inget farligt föremål. Men där och då gjorde man bedömningen att väskan kunde tillhöra någon som skulle hämta den. Sedan gjorde vi en ny bedömning och använde de rutiner som vi har att tillkalla nationella bombskyddet, utrymma och spärra av.