Nu när läget ser ut att vara någorlunda under kontroll säger hon att Sverige – så här långt – har klarat krisen ganska bra.
Sedan åker brasklappen fram:
– Men vi måste vara ödmjuka. Pandemin långt ifrån är över.
Lena Micko är socialdemokratisk politiker som under åtskilliga år befunnit sig i lokalpolitiken i Linköping. Numera är hon minister i Löfvens regering. Men hemma är fortfarande Linköping.
Vi träffas i regionhuset på St Larsgatan. Ett mycket passande ställe för en person som också är före detta ordförande för SKR, Sveriges kommuner och regioner, eller landsting som det hette när hon ledde organisationen.
Civilminister är hennes konkreta titel och som sådan har hon i dagarna också firat ettårsjubileum.
Som civilminister ansvarar hon för att kommuner och regioner ska ha de rätta förutsättningarna för att klara sina åtagande. ..."inte minst att kunna erbjuda medborgarna en god och tillgänglig välfärd," skriver hon i sin programförklaring på regeringens hemsida.
Det är också hennes uppgift att som representant för staten hålla ett vakande öga över landets länsstyrelser. Under de gångna månaderna har det blivit många möten och samtal med alla landets kommuner och regioner. Förutsättningarna är olika överallt, konstaterar hon. Något som – när det rört ekonomi – kompenserats med statliga coronapengar.
Bedömningar som gjorts av kommuner och regioner och hur olika snabbt åtgärder satts in har också varierat.
Det verkliga svaret på hur Sverige klarat pandemin, säger hon, kommer med den oberoende kommission som regeringen tillsatt och som ska presentera sin slutredovisning i februari 2022. Sista november i år ska kommissionen också presentera en delredovisning som rör smittspridningen inom äldrevården.
I Sverige var det inom äldreomsorgen som smittan spred sig med många döda som följd. Något hon beklagar djupt. Men att det till viss del skulle bero på att högt uppsatta politiker verkar ha varit dåligt insatta i hur det såg ut inom äldreomsorgen, håller hon inte med om. Hon pekar istället på en rad andra faktorer.
Det mest självklara är förstås bristen på skyddsutrustning. Men hon tror också att det sätt som äldreomsorg är organiserad på spelar in. Detta att man fortfarande tänker som att äldreomsorg är institutionsvård när det istället handlar om att de äldre bor i egna lägenheter, om än på ett boende.
– Det handlar om integritetsfrågor och det ställer stora krav på personalen som arbetar i en annan människas hem. Att äldreomsorg är en massa olika saker, det är en lärdom vi måste ta till oss.
Utöver det handlar det förstås också om personalens villkor.
Länsstyrelserna fick med pandemin en väldig tydlig roll och fick kliva fram som bland annat samordnare av skyddsutrustning. Som civilminister gläds Lena Micko åt den utveckling hon ser inom den myndigheten
–Deras roll har utvecklats mycket. De är verkligen ett öra för olika aktörer ute i landet och har klivit fram och försökt hålla ihop arbetet mellan länen.
Som civilminister ligger också Statistiska centralbyrån (SCB) inom hennes ansvarsområde och utan att föregå kommissionens utvärdering tror hon ändå att Sveriges sätt att rapportera antalet döda i covid-19 har en viss betydelse för de höga dödstalen.
– Sverige har varit öppen och transparent i sin redovisning och nu håller Eurostat (EU:S statistiskkontor) på att se över en mera enhetlig redovisning.
Är Sveriges siffror inte relevanta i jämförelse med andra länders siffror menar du?
– Nja, vi får vara ödmjuka och se vad utvärdering ger. Det finns inga absoluta svar. Men i min roll kan jag se att det här med statistiken har haft betydelse. Sedan vet jag inte om det är rätt eller fel, men vårt sätt att redovisa har haft betydelse också för dödstalen.
Sverige har fått och får kanske fortsatt i viss mån viss kritik för att landet håller sin egen linje där framförallt Folkhälsomyndigheten har haft en mycket framträdande roll. Många har ju till och med – om än skämtsamt – ifrågasatt om det är Anders Tegnell eller Stefan Löfven som styrt landet.
– I Sverige beslutar vi inte bara på löst tyckande Det är våra expertmyndigheter som står för de underlag som ansvariga politiker sedan fattar beslut utifrån. Det är så vi jobbar i Sverige. Vi har expertis och kompetens på våra myndigheter som vi litar på.
Att pandemin kommer att påverka samhället under en avsevärd tid står klart. Näringslivet har tagit stryk och arbetslösheten ökar. Hälsan är ett annat område som Lena Micko pekar på. Vad händer i regionerna med all den vård som skjutits upp och hur påverkar det folkhälsan sett i ett framtidsperspektiv, frågar hon sig.
Statens finansiella stöd kan komma att behövas länge.
– Därför har vi satsat en gigantisk budget på över 100 miljarder i stöd. Det har Sverige kunnat göra för att vi har en god ekonomi i grund och botten och en finansminister som hållit i pengarna, säger hon.
Ändå sänkte ni ju skatten precis?
– Det var en del av januariöverenskommelsen och det är bara tillfälligt. Nu behövs fokus på människors osäkra situation, och med tanke på alla varsel är frågan om a-kassan prioriterad. Den ska höjas.
Om lärdomar som dragits och strategier inför framtiden säger hon att en sak att fundera över var den förvirring som ordet rekommendation och riktlinjer utlöste.
– Vad begreppen står för är en fråga som jag tror kommer att diskuteras.
När det gäller strategier framåt handlar det om att ha olika scenarier framför sig. Ingen vet exakt hur det kommer att se ut. Men det verkar klart att – lagom – lager av sådant som skyddsmaterial ska upprättas. Det finns också redan, påpekar hon. Länsstyrelser och regioner har också mandat att fatta egna beslut, beroende på situationen i det länet.
– Det är också så viktigt att vi utvecklar ett samhälle med en välfärd som funkar någorlunda för alla människor. Att vi har tillit till varandra och att vi kan lösa frågor tillsammans och samarbeta med varandra.
Nu är det två år kvar till valet. Under pandemins första månader steg förtroendet för regeringen och Socialdemokraterna gick uppåt i alla mätningar.
Nu är situationen den omvända. Förtroendet sjunker och siffrorna dalar. Inte så förvånande enligt Lena Micko.
–Så brukar det se ut, och det visste vi. Men vi är förstås självkritiska. Det finns en massa frågor som jag tycker hänger ihop. Som att vi måste prioritera lag och ordning samtidigt med satsningar på välfärden. Allt hänger ihop.