Micaela häller upp ett glas vatten ur kranen. Det ser bra ut – men när vi luktar på det förstår vi varför ingen i familjen dricker det. Det stinker svavel, som från ruttna ägg.
– Dessutom är det radon och kalk i vattnet. Jag har med mig dunkar till jobbet och hämtar dricksvatten, berättar Micaela.
Familjen hade tidigare en filteranläggning som gjorde vattnet drickbart, men den slutade fungera för något år sedan. Familjen tvekar inför att investera i en ny. Området där de bor, Vimarka sydväst om Linghem, ska få kommunalt vatten och avlopp. Det informerade kommunen om redan 2014, och 2017 togs området in i den kommunala VA-planen.
– I samma veva hade vi ansökt om att anlägga ett nytt, privat avlopp. Men kommunen sade nej eftersom de planerade för kommunalt VA, berättar Micaela.
Vid sidan av det stinkande vattnet har avloppet länge varit familjens bekymmer. Infiltrationsbädden fungerar inte längre som den ska.
– Vi kan inte bada i badkaret och vi får vara försiktiga med att duscha samtidigt som vi tvättar. Annars blir det översvämning i tvättstugan, förklarar Micaela.
Gång på gång har tidsplanen för kommunalt VA skjutits upp.
– Först sades det att det skulle vara klart 2019. Vi får ingen information från kommunen, så jag mejlar och mejlar för att få veta något. Det är ett totalt byråkratiskt haveri och ett maktmissbruk som gör mig förbannad. Det är obegripligt hur en kommun kan tillåtas agera så här, säger Micaela.
Det finns en förklaring till att åren gått utan att några ledningar har dragits. Kommunen ville först ta fram områdesbestämmelser för Vårdsberg, där Vimarka ingår. Bestämmelserna överklagades och det hela drog ut på tiden.
Men inte heller när områdesbestämmelserna var klubbade kunde kommunen ge klartecken åt Tekniska verken att börja gräva.
Ett stenkast från familjen Kvists villa ligger nämligen Vimarka fritidshusområde. Tanken är att utveckla det området till permanentboende, med utökade byggrätter – och då bedömer kommunen att det inte räcker med områdesbestämmelser. Det krävs en detaljplan – och även den behöver bli klar för att man ska veta hur ledningarna ska dras.
Detaljplanen har tagit flera år att få fram och väntas inte bli klar förrän nästa sommar.
– Anledningen till att det tagit så lång tid är primärt att dagvattnet är komplicerat att lösa i detta område. Vi har full förståelse och beklagar att enskilda har påverkats, kommenterar kommunens detaljplanechef Frida Lindebäck.
I väntan på detaljplanen tänker Tekniska verken först bygga ut VA utanför planområdet. Den etappen ska göras 2025 – men det är föga tröst för familjen Kvist, vars fastighet ingår i etapp 2.
– Det är en jättejobbig sits för familjen, de har verkligen kommit i kläm. Det är olyckligt när det drar ut på tiden, men vi måste invänta detaljplanen. När vi bygger etapp 1 så förbereder vi för etapp 2 så mycket som möjligt. Allt för att det ska gå så snabbt som möjligt när vi väl kan sätta igång, säger Peter Wimble, affärsenhetschef på Tekniska verken.
När kommer familjen Kvist att få kommunalt VA?
–Jag kan inte säga någon exakt tidsplan. Det hänger på detaljplanen – när den antas och hur den ser ut.
Familjen Kvist får med andra ord ställa in sig på att bära vattendunkar ett bra tag till.
– Det är fler än vi som har problem. Jag har grannar som köper sitt dricksvatten. Det är märkligt att det ska ta så lång tid att fixa vatten och avlopp. På tio år kan man ju bygga en hel stadsdel, säger Micaela Kvist.