Metoden kan sprida sig till fler cykelbanor

Sopsaltade cykelbanor är populära bland stadens vintercyklister. Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) räknar med att metoden kommer att användas betydligt mer framöver.

Linköpings kommun har som mål att 40 procent av alla vardagsrresor ska ske med cykel. Ett sätt att nå målet är att göra vintercykling mer attraktivt med snö- och halkfria cykelvägar.

Linköpings kommun har som mål att 40 procent av alla vardagsrresor ska ske med cykel. Ett sätt att nå målet är att göra vintercykling mer attraktivt med snö- och halkfria cykelvägar.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Linköping2019-05-26 10:00

Linköping var tillsammans med Norrköping först i landet med maskiner som sopar och saltar gång- och cykelbanor. Det var vintern 2000–2001.

Satsningen har utökats efterhand och nu sopsaltas tio mil av Linköpings cykelbanor, från Ullstämma till Malmslätt. Och mer lär det bli.

En Ljungsbrobo lämnade nyligen in ett så kallat Linköpingsförslag om att sopsalta cykelbanan från Linköping via Berg till Ljungsbro. Förslaget har på bara några dagar samlat runt 180 röster. Det innebär att det kommer att behandlas av tjänstemän och/eller politiker – gränsen går vid att minst 100 personer ska ha röstat på förslaget.

Driftsingenjör Carl Eriksson på Linköpings kommun berättar att det finns planer på att utöka sopsaltningen på en del håll inne i staden, men inte utanför.

– Inte i dagsläget. En sådan sträcka som till Ljungsbro skulle kräva ett politiskt beslut. Och då behöver vi nog satsa på andra cykelbanor också – som Ekängen, Vikingstad, Sturefors och så vidare, säger han.

Sopsaltning har en del nackdelar – det är framför allt ungefär fem gånger så dyrt som konventionell plogning och grusning. Det beror inte bara på att specialmaskinerna är dyrare utan också på att ambitionsnivån är högre på de sopsaltade vägbanorna. Där tillåts till exempel bara 1 centimeter snö innan vägröjarna ger sig ut, att jämföra med 3 centimeter på de grusade cykelbanorna.

Saltet ger också rostigare cyklar och riskerar att skada växtlighet. Vid olyckliga omständigheter kan det dessutom uppstå osynlig så kallad svarthalka.

Men metoden har också stora fördelar. Cykelbanorna blir snö- och halkfria de allra flesta dagar under vintern – och man slipper gruset som orsakar punkteringar, irritation och olyckor när snön har smält. Fotgängare har också nytta av de snöfria gång- och cykelvägarna.

Det ansvariga kommunalrådet Muharrem Demirok (C) är i grunden positivt inställd till förslaget om att sopsalta cykelvägen till Ljungsbro.

– Det är helt rätt ambition, även om jag inte här och nu kan lova att just den sträckan blir aktuell. Jag är övertygad om att sopsaltning kommer att bli allt vanligare och den metod som vi primärt kommer att använda framöver. Men eftersom det är så mycket dyrare är det något vi får införa successivt i budgeten.

Förslaget om att sopsalta cykelbanan till Berg/Ljungsbro finns att läsa på linkoping.se/linkopingsforslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!