Inlägget, som man kan rösta på fram till 15 maj, föreslår att kommunen ska servera mera vegomat. Av de 25 000 portioner mat som kommunen serverar varje dag i skolor och på servicehus, så är endast 16 procent helt vegetariska, skriver förslagsställaren och tillägger att det "är på tok för lite om vi ska klara klimatmålen".
Kött och mejeriprodukter är värstingar och leder globalt till lika mycket utsläpp som alla världens bilar, båtar, flygplan och bussar tillsammans, skriver förslagsställaren. (Enligt en rapport från KTH 2015 så orsakar den globala animalieproduktionen lika stora utsläpp som bilar, flyg, båt och andra fordonstransporter gör tillsammans.)
Förslaget får både ris och ros i kommentarsfälten. En skriver: "Att minska konsumtionen av animaliska produkter är det i särklass lättaste sättet att minska koldioxidutsläppen". En annan: "Självklart med växtbaserad kost i skolorna! Det bästa för alla och ett måste för klimatet!"
Men den åsikten delas inte av alla. "Vegomat får var och en ta ställning till men inte bli påtvingad kollektivt via skolmaten. Det kommer leda till att många inte kommer äta i skolan."
"Viktigt att barnen får äta näringsrik mat med kött, gärna närproducerat!", skriver en annan.
Åsa Kullberg är kostchef i Linköpings kommun och säger att kommunen arbetar för att öka andelen vegetariskt i den offentliga maten. I dag är alltid ett val – av tre rätter – i skolmaten lakto-ovo-vegetarisk. Det betyder att maten innehåller ägg och mejeriprodukter.
Hon säger att kommunen arbetar med att försöka ha dagar där maten är helvegetarisk, men att det är en utmaning.
– Första försöket runt 2012, blev vi nedringda av missnöjda elever och föräldrar, skriver hon i ett mejl.
Däremot, och något hon tycker är roligt, är att önskemålen om vegetarisk kost ökar inom äldreomsorgen.
I dag är andelen närproducerad mat 30 procent, men det pågår ett ständigt arbete för att öka detta, enligt Åsa Kullberg.
– Vårt senaste projekt är ett samarbete med vår brödleverantör Linds som bakar bröd på råg från Östergötland.
I dag är upphandlingsreglerna sådana att man inte kan ställa krav på att man ska ha exempelvis svensk kyckling. Däremot kan man ställa krav som handlar om arbetsförhållanden för de som arbetar inom livsmedelsindustrin.
Allt kött och all fågel som serveras i den offentliga maten i Linköping är svenskt.