Det ska gälla både dag och natt.
– Det betyder mer tid för omtanke om de äldre, bättre kvalitet och ökad trygghet nattetid speciellt för dementa, säger Mikael Sanfridson (S), kommunalråd med ansvar för äldreomsorgen.
För att fler äldre ska kunna bo kvar hemma med bibehållen livskvalitet vill Koalitionen satsa på att utveckla rehabilitering och hemsjukvård. Vårdplaneringsteam ska bidra till att utskrivningen från sjukhusvården fungerar bra och hemtagningsteam ska se till att mottagandet i hemmet blir tryggt och säkert.
Anställda i äldreomsorgen ska få den sysselsättningsgrad de önskar, vilket Koalitionen hoppas ska öka personalens trivsel.
– Så hoppas vi att personalomsättningen ska minska så att de äldre möter färre nya ansikten i vardagen, säger Mikael Sanfridsson. Dessutom är rätten att välja sysselsättningsgrad en jämställdhetsfråga i en kvinnodominerad bransch.
Köerna till boende och stöd är alldeles för långa i Linköping och därför planeras en utbyggnad av särskilt boende för personer med utvecklingsstörning eller psykisk ohälsa. 58 nya platser tillkommer nästa år, 92 år 2017 och 108 år 2019. De nya boendena byggs i hela kommunen. Nya korttidsplatser tillkommer dessutom redan nästa år.
– Köerna är oacceptabelt långa, säger Daniel Andersson (FP), kommunalråd och ordförande i omsorgsnämnden.
För personer med behov av utökat boendestöd, till exempel med ADHD, autism eller missbruk, tillkommer 70 platser nästa år och ytterligare 26 platser året därpå.
Satsningarna på en tryggare omsorg kostar totalt 91,4 miljoner kronor 2016-2017.