Mer pengar till yrkesutbildning

Linköpings kommun ökar anslaget till gymnasieskolan en aning de kommande två åren. Bland annat blir det mer pengar till yrkesutbildning.

Kommunalråd Karin Granbom Ellison (FP)

Kommunalråd Karin Granbom Ellison (FP)

Foto: Jeppe Gustafsson

LINKÖPING2015-10-13 22:00

Det är höst och därmed tid för ny budget. I Linköpings kommun har politikerna pytsat ut den i fyra omgångar under de senaste sju dagarna. Den styrande "Koalition för Linköping" (S,MP,FP) har berättat var de tänker lägga mer pengar.

Några exempel från veckan som gått är 45 miljoner kronor extra till grundskolan, mer personal i äldreomsorgen och 100 miljoner kronor på förnyelsebar energi. Sist i raden presenterades gymnasieskolan under tisdagen som får 18,6 miljoner kronor i förstärkning per år.

Men först under onsdagen presenteras helheten, budgeten för hela Linköpings kommun. Först då får vi veta var pengarna ska komma ifrån.

Satsning på yrkesutbildning

Om vi håller oss till gymnasieskolan och vuxenutbildning som får en total budget på cirka 680 miljoner kronor så är 18,6 miljonerna en relativt liten extra satsning. Dessutom är 7,3 miljoner av dessa endast en ersättning för indraget statsbidrag. Alltså en fråga om att upprätthålla samma kvalitet som förra året.

Två miljoner kronor extra per år ska dock satsas på yrkesutbildning.

– Den ska bli ett förstahandsval och inte ett val som man gör för att man inte kommer in någon annanstans, säger Karin Granbom Ellison, (FP), kommunalråd med ansvar för arbetsmarknads- och bildningsroteln.

Ny tjänst inrättas

I hennes ansvarsområde ligger också att ta hand om dem som är nya i Sverige, de som ska läsa Svenska för invandrare. Där ska en ny tjänst inrättas, en lots som kan hjälpa eleverna genom utbildningssystemet.

Arbete med jämställdhet får också lite extra pengar – 300 000 kronor per år. I skolans värld klarar sig pojkar sämre än flickor, färre pojkar än flickor tar examen.

Karin Granbom Ellison vill minska dessa skillnader, hon vill också minska de skillnader som beror på vilken utbildning elevens föräldrar har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!