Linköpings kommuns avtal med Kost & Restaurang löper ut vid nyår. Ett förslag till nytt treårig avtal – med rätt för kommunen att förlänga det med 1+1 år – med samma leverantör ligger klart. Beslut tas vid barn- och ungdomsnämndens oktobersammanträde.
En politiskt tillsatt referensgrupp har arbetat med kravspecifikationen i det nya skolmatsavtalet. Det gruppen framhåller är höjda krav på mer lokalt och regionalt producerad mat, höjd kvalitet på råvarorna och att det även i fortsättningen ska serveras tre rätter dagligen – varav en vegetarisk – i skolorna.
– Mycket handlar om att fokus ska öka för andelen närproducerat och att se till att korta transporterna, säger Erik Östman (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
En av deltagarna i referensgruppen för nytt kostavtal är Trine Vikinge (C). Hon ser flera fördelar med mat som är lokalt, regionalt och svenskproducerad.
"Det blir riktigt bra mat för våra elever, och gynnar företagandet inom gröna näringarna, vår krisberedskap och hållbarhet."
Åsa Kullberg är affärsområdeschef för Kost och Restaurang. Enligt henne är 37 procent av den mat som serveras på Linköpings skolor i dag närproducerad. Målet är att nå upp till 80 procent under den kommande avtalsperioden.
Hur ska det gå till?
– Det finns många områden som vi kan se över. Vi odlar mycket grönsaker och spannmål i Östergötland. Vildsvin är också något vi tittar på, säger Åsa Kullberg.
En vidgad definition om vad som kan anses som närproducerat kan hjälpa till att nå de högt uppsatta målen.
– Nu är det sagt att Östergötland och angränsande landskap ska räknas som närproducerat. Det ser vi som positivt och gör det lättare för oss, säger Åsa Kullberg.
Kost och restaurang serverar dagligen 24 000 lunchportioner till Linköpings grundskolor, gymnasieskolor och majoriteten av förskolorna.
Livsmedelskostnaden per portion är i dag cirka 10 kronor. Totalkostnaden för en mellanstadieelev landar på 27–28 kronor. Båda siffrorna är exklusive moms. Och då är inte heller transporter inräknade.
Även om kraven framöver blir tuffare kommer det nya avtalet, enligt Erik Östman, inte att bli mycket dyrare för kommunen.
– Det blir ingen större skillnad när det gäller portionspriset.
Detta bekräftas av Åsa Kullberg.
– Den enda höjningen vi gör är en indexuppräkning när det gäller kostnader för löner och livsmedel. Det handlar om en tvåprocentig ökning totalt.