Det är staten och regeringen som sitter med ett bekymmer. Det finns 10 000 människor som har fått uppehållstillstånd men som trots det bor kvar i Migrationsverkets boenden. Detta bekymmer kan inte staten lösa utan hjälp av landets 290 kommuner.
Därför har tre erfarna kommunpolitiker utsetts till statliga flyktingsamordnare. Uppdraget är att övertyga kommunerna om att de måste hjälpa till – mot betalning.
De tre är Lars Stjernkvist (S) från Norrköping, Gunnar Hedberg (M) från Uppsala och Ulrika Landergren (FP) från Kungsbacka. För att komma åt alla kommunföreträdare använder de landshövdingarna.
Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson hade under torsdagen lyckats få någon från nästan alla östgötakommuner att komma till slottet. Och det var trots allt ingen motsträvig skara som mötte Lars Stjernkvist.
– Det finns en positiv inställning och det var flera som vid sittande möte sa att de var beredda att göra mer. Det är flera som inser att det behövs en inflyttning för att klara den framtida arbetskraftsförsörjningen, säger Lars Stjernkvist.
Av de 10 000 räknar han med att en rimlig andel för Östergötland vore ungefär 500 personer. Och det är enligt Stjernkvist ingen omöjlighet.
– I Östergötland har vi redan ett regionalt samarbete, det är känt som Östgötamodellen där kommunerna hjälps åt och vi tar redan i dag ett lite större ansvar än andra län.
I Stjernkvists uppdrag ingår också att identifiera hinder som gör att kommunerna inte kan ta emot människorna. Exempelvis har Linköping ont om bostäder, men det finns lediga i Åtvidaberg. Om det då var möjligt att bo i en kommun och kunna få en plats i svenskundervisning i en annan så skulle det underlätta.
– Det finns regler som gör det där svårt och vi ska vidarebefordra sådana hinder till regeringen. Vi ska komma med konkreta förslag kring detta i början av augusti när vårt uppdrag tar slut.
Hittills har flyktingsamordnarna besökt fem landshövdingar men målet är att alla 21 ska ha fått besök före sommaren.
Förra året var det ungefär 40 000 personer som fick permanent uppehållstillstånd i Sverige, 30 000 av dessa har hittat eller fått hjälp att hitta bostad.