I december sa kommunen upp avtalen med sina matleverantörer till skolorna, för att ha möjlighet att skärpa kraven. I mars ska ett nytt avtal tecknas, och nu är det bestämt hur kraven ska se ut.
Framför allt blir det en tydlig höjning av ekologisk mat. I dagens avtal står att 15 procent av all mat samt hundra procent av mjölken ska vara ekologisk. I det nya avtalet krävs att 30 procent av maten är ekologisk.
Dessutom skärps skrivelserna kring närodlad mat, och det blir hårdare krav på att redovisa e-ämnen och krav på ökad noggrannhet när det gäller att kolla ursprunget på palmolja.
Kommunens förbud mot vegankost i skolan tas också bort.
– Det kommer att behandlas som annan specialkost. Där lutar vi oss starkt mot livsmedelsverket, säger Jakob Björneke, ordförande i barn- och ungdomsnämnden (S).
Några nya pengar läggs inte på de skärpta matkraven, utan de förväntas rymmas under den fastslagna budgeten.
I Linköping serveras 24 000 skolmåltider varje dag.
– Det känns roligt att göra det här. Maten är viktig för att orka och kunna prestera en hel dag, säger Karin Granbom Ellison, ordförande i bildningsnämnden (L).
– Vi har hög miljöprofil och då är det roligt att göra det här, säger Jakob Björneke.
Det pågår en del debatt kring hur mycket nyttigare och miljövänligare det egentligen är med ekologisk mat. Hur tänker ni kring det?
– Vi försöker hålla oss i mittfåran. Det finns forskare som drivs starkt av en åsikt om att detta inte är bra, men vi lutar oss starkt mot livsmedelsverkets rekommendationer. Det är vår trygghet i det här, säger Jakob Björneke.