Mer bränsle till bullerbråket

Det blåser upp till strid mellan Linköpings kommun och Försvarsmakten. Oenigheten handlar om buller vid Malmen och Prästtomta skjutfält och om totalstopp för vindkraftverk.

LINKÖPING2012-12-05 06:30

Försvarsmakten har ett försprång eftersom de agerar på beslut av Sveriges riksdag. När de för fram argumentet att Försvarsmakten är ett riksintresse väger det tungt. Med det som bas hävdar de att det inte går att bygga varken hus eller vindkraftverk som riskerar att äventyra deras verksamhet.

Det här framkommer i en skrivelse som Försvarsmakten har skickat till länsstyrelsen i Östergötland.

Dessa två saker, dels att Försvarsmakten kräver så stor plats, dels att Linköpings kommun inte fått vara med i diskussionerna har lett till ett skarpt formulerat svar från kommunstyrelsen i Linköping.

Fyra punkter

Svaret, som är undertecknat av kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall, sammanfattas i fyra punkter som i korthet lyder så här:

* Området runt Prästtomta skjutfält som Försvarsmakten vill styra över bör minskas.

Här uppmanar kommunstyrelsen Försvarsmakten att agera så att det område som påverkas av buller blir mindre.

* Kommunen accepterar inte Försvarsmaktens riktvärde för buller utan tänker använda sig av Boverkets riktlinjer.

Här noterar också kommunstyrelsen att Försvarsmakten inför ytterligare en bullergräns som varken Boverket eller Naturvårdsverket använder. Det finns redan en inbyggd konflikt i regelverket. Kommunen följer Boverkets regler som anger ett högsta medelvärde på 55 dBA medan miljötillstånden prövas enligt Miljöbalken där Naturvårdsverkets gränser gäller. Dessa anger maxbuller på 70 dBA.

* Linköpings kommun accepterar att Försvarsmakten stoppar all vindkraft inom kommungränsen, men bara om de blir mer tillåtande i angränsande kommuner.

Det så kallade stopp-området ligger inom en 46 kilometer stor radie från Malmens flygplats. Det täcker därmed hela Linköpings kommun.

* Kommunen accepterar inte att Försvarsmakten stoppar andra höga byggnader än just vindkraftverk.

Här påpekar kommunstyrelsen att en hög byggnad är 45 meter inne i stan och 20 meter på landsbygden. Det innebär att om Försvarsmakten får bestämma går det inte ens att bygga en mobilmast utanför stan.

I mitten av oktober skickades ett gemensamt brev till regeringen från Östergötland. Där vädjade både Saab, kommunen och länsstyrelsen om ett klargörande kring vilka regler som gäller. Normalt är länsstyrelsen tillsynsmyndighet för Saab, men här stod de på samma sida.

Försvarsmakten var dock inte med om att författa det gemensamma brevet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!