Det nya torget utanför Näringslivets hus vid Ågatan heter Farbror Mellins torg, ett namn och en stavning som slogs fast 2011. I dag blir det ett nytt ärende för bygg- och miljönämnden. När kommunen skulle beställa gatuskyltar upptäcktes det, enligt handlingarna till dagens möte, att "enligt hans gravsten är efternamnet stavat med ett "l" i Melin". Ett besök på kyrkogården visar dock att så inte är fallet. Även om tidens tand har suddat en del på gravstenen står det helt klart "Mellin".
– Men går man in på hemsidan svenskagravar.se står det Melin och då måste det ha stavats så även i gravbrevet. Det var nog det en handläggare på stadsmiljö upptäckte och sedan frågade mig hur det förhåller sig, säger förre stadsantikvarie Gunnar Elfström.
Det var han som för några år sedan föreslog att Farbror Mellin skulle lyftas fram som ett namn på det nya torget, där blomstervännen Lars Johan Mellin hade sin prisbelönta täppa. Gunnar Elfström är ännu ledamot av namnberedningsutskottet, som nu rekommenderar en ändring till Melin. Men i en artikel med bilder på Farbror Mellin som Corren publicerade den 3 juli 1917 stavas hans efternamn med två "l". Farbror Mellin började anlägga trädgården 1903 och det var också till sitt hem vid Ågatan, som han som frälsningssoldat bjöd in ungdomar i Linköping.
När jag hör med Gunnar Elfström hur namnet skrivs i kyrkböcker blir han osäker. Medan han tar sig till stadsbiblioteket och även kollar gravstenen beställer jag upp gamla tidningslägg från Correns källare. I dödsannonsen publicerad 27 januari 1939, undertecknad av vänner från Frälsningsarmén, heter han "Farbror Lars Johan Mellin", men i en minnesruna i samma tidning står det "Farbror Melin". Och Gunnar Elfström finner att namnet stavas "Melin" i husförhörslängd, fastighetslängd och adresskalender, men Mellin på gravstenen.
– I alla officiella sammanhang stavas hans namn "Melin". Men han kan själv ha använt båda stavningarna. Förr var man inte lika noga med namn som idag, säger Gunnar Elfström.
Lars Johan Mellin, alternativt Melin, föddes 1860 i Västergötland och dog i Linköping 1939. Fem år senare bekostade hans pojkar gravstenen på kyrkogården och besökte i maj 1944 en sista gång hans trädgård vid Ågatan. Därefter revs alla hus här för att det nya tegelgula polishuset skulle uppföras i kvarteret.
Melin eller Mellin?
– Det är inte helt lätt. Jag tycker att man ska följa husförhörslängden och skriva Melin. Men bygg- och miljönämnden kan fatta ett annat beslut, svarar Gunnar Elfström.
Men det beslutet har inte inväntats – skylten är redan på plats.