Mellan 2015 och 2016 ökade nedskräpningen med 13 procent. Det visar årets skräprapport som organisationen Håll Sverige rent står bakom.
Upplevelsen av att det också ser skräpigare ut stärks av en Sifo-undersökning – på uppdrag av Håll Sverige rent – gjort. I undersökningen svarade 65 procent att det var skräpigast på gator, torg och trottoarer. En femtedel av dem som svarade tyckte också att det var skräpigt i skog och mark och 31 procent uppgav att det också var skräpigt i friluftsområden den som elljusspår och badplatser.
– Bilden av att nedskräpning ökar bekräftas också genom de skräpmätningar som görs av kommuner, säger Petra Holgersson, pr-ansvarig för Håll Sverige rent.
Organisationen arbetar sedan många år tillbaka med informera och arbeta med olika miljöfrågor. Varje vår genomförs bland annat en kampanj kallad Vi håller rent, där framförallt barn och unga är ute och samlar in skräp.
I Östergötland deltog 58 598 skräpplockare i våras, de flesta barn och unga, men också vuxna deltog.
– Det är framförallt skolor och förskolor som är intresserade, enligt Petra Holgersson.
Den stora nyttan är – enligt organisationen – inte så mycket att skräpet kommer upp som att de som är med och plockar skräp också blir bättre på att inte slänga själva.
Just nu är det stora samtalsämnen all plast som – enligt många experter – i princip håller på att konkurrera ut fisken i haven. Men det vanligaste skräpet på land är fimpar. Hela 64 procent av allt skräp utgörs av fimpar. Tillsammans med snus och snusdosor står tobaken för nästan 80 procent av allt skräp. Tar man bort det så är det papper och plast som är det vanligaste skräpet. Glas däremot, är ett ganska ovanligt skräp.
Varför nedskräpningen ökar är inte så lätt att veta. Enligt Håll Sverige rent kan det möjligen bero på trenden med allt fler snabbmatsförpackningar. Ett annat skäl är också att ju skräpigare en plats är desto mer verkar folk skräpa ner.
Under sommaren har vi vid några tillfällen skrivit om nedskräpning och vad det kan leda till. I juni berättade vi om kor som plågas till döds efter att ha ätit foder med rester av aluminiumburkar. Häromdagen räddades en liten igelkott som fastnat i engångsmugg samtidigt som vi berättat om ett växande sopberg vid en badplats i kommunen.
Har du själv erfarenhet av nedskräpning eller går förbi ställen där sophögarna växer? Ta ett kort och mejla till:
tipsa@corren.se