På semestern passar många på att åka till badplatsen eller fixa i trädgården, eller kolla mailkorgen. Istället för att ta vara på den välbehövliga vilan känner sig fyra av tio tjänstemän tvungna att arbeta under ledigheten, det visar en undersökning av Novus på uppdrag av Unionen.
– Tillgängligheten med att de flesta har mejl i mobilen gör att många känner ansvar trots att de är lediga, säger Malin Engström, regionschef på Unionen Region Öst, när redaktionen ringer på hennes semester.
Enligt tidigare undersökningar av Unionen är det oftast inte arbetsgivaren som lägger press på arbetaren utan det är individen själv som skapar känslan av att de borde jobba, främst chefer. Även högre lön står i relation till ökad stress under ledigheten - dels för att personer då kan känna större lojalitetsbehov mot arbetsgivaren eller att de besitter specialkompetens som är svår att ersätta.
– För att motverka detta pratar vi mycket om tillgänglighetspolicy från arbetsgivarens sida. Att båda parterna skriver på ett avtal där det står att du förväntas jobba mellan 08-17, till exempel, och därefter har du inget ansvar för arbetsuppgifterna. Det blir allt vanligare med såna avtal, säger Malin Engström.
– I det långa loppet är det mycket bättre att återhämta sig helt på semestern än att hela tiden ligga på gränsen. Det är bra att få det där avbrottet och inte bara skjuta belöningen längre fram, som en godispåse som rycks undan, säger Per Carlbring, professor i klinisk psykologi.