Sorlet sprider sig så fort dörren öppnas. Långa rader med bord fulla med grejer skapar en lång väg genom Slestadsskolans korridorer. Föräldrar och syskon trängs för att fynda. Och säg det som inte fanns att köpa. Skolbarnen har gjort en bra utrensning där hemma för att skapa en bra försäljning och på så sätt samla pengar till Världens barn.
Men det finns också egentillverkade saker som både är praktiska och fina som present, däribland pennskrin i tyg och virkade grytlappar som eleverna gjort på slöjden. För den försäljningen ansvarade klasskompisarna Isac Cassel, William Larsson och Amir Mahdi Ahmady i klass 6a.
– Sedan har vi gjort kulpåsar också, säger Isac Cassel som gladeligen ger bort sådant som han har ägnat några lektioner åt.
– Det är bra att vi kan samla ihop pengar till Världens barn så de kan få mat och sådant, säger han.
Basaren är resultatet av ett projektarbete som eleverna i årskurserna fyra, fem och sex har jobbat med.
– Målet är att få eleverna att förstå hur andra barn i världen har det, säger Mirjana Buncic Orescanin, en av fyra lärare som hållit i projektet.
Undervisningen har bestått av fyra delar, som bland annat har handlat om resursfördelningen i världen och vad bristen på rent vatten och toaletter innebär.
– Det är cirka 400 miljoner barn i världen som saknar tillgång på rent vatten och var femtonde sekund dör barn på grund av att de har brist på vatten eller har sjukdomar som grundar sig på att de dricker orent vatten, säger Mirjana Buncic Orescanin.
Med hjälp av Livets Lotteri som Rädda barnen står bakom har eleverna slumpmässigt fått ett land som de särskilt ska fördjupa sig i för att se vilka livsvillkor barnen har. Redovisningen består av stora affischer med fakta och bilder som täcker väggarna i klassrummen.
Basaren består även av goda bakverk som säljer bra när besökarna går omkring med kurrande magar i kvällsmatstid. Ett klassrum är fullt med godsaker från olika länder. Där finns somalisk sambusa (somaliska köttfärspiroger), frasig apfelstrudel (österrikiskt wienerbröd med äppelfyllning), danska kärleksmums, klassisk kladdkaka och mycket mera. I ena änden av klassrummet serverar Bayan Abbaszadeh kurdisk mat med färgglada brödbitar till. Allt för en billig peng.
Insamlingen fortsätter även efter basaren då skolan startat en insamling på Unicef:s sida där alla kan bidra.