Medicin kan ha gett patienter sämre syn – används i Östergötland

Region Östergötland fortsätter att använda ett nytt ögonläkemedel som nu stoppas på Universitetssjukhuset i Örebro. Läkemedlet misstänks ha gett ett tiotal patienter sämre syn. "Vi har inte haft någon biverkan som dem som har signalerats i Örebro", säger Pierfrancesco Mirabelli, medicinskt ledningsansvarig läkare på ögonkliniken.

Ett läkemedel som stoppas i Örebro används på Universitetssjukhuset i Linköping.

Ett läkemedel som stoppas i Örebro används på Universitetssjukhuset i Linköping.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2024-05-25 17:15

Tidigare i veckan rapporterade P4 Örebro om att flera patienter fått sämre syn efter en ögonbehandling på Universitetssjukhuset i Örebro. Sjukhuset misstänker att läkemedlet Vabysmo, som började att användas så sent som i januari tidigare i år, ligger bakom besvären. Därför stoppar sjukhuset användningen av läkemedlet för att utreda saken närmare.

undefined
Läkemedlet misstänks ha gett ett tiotal patienter sämre syn.

Läkemedlet kommer från företaget Roche Sverige och till Läkartidningen skriver företagets medicinska direktör, Lars Franksson, att företaget tar rapporterna på stort allvar och att en internutredning har påbörjats. Han konstaterar också att bolaget inte har mottagit några liknande rapporter från andra kliniker i landet.

Det nya läkemedlet används i Region Östergötland men enligt Pierfrancesco Mirabelli, medicinskt ledningsansvarig läkare på ögonkliniken, kommer användningen inte att stoppas i länet på grund av rapporterna från Örebro.

"Detta läkemedel använder vi endast hos få patienter som inte svarar på andra läkemedel och som löper en stor risk för synskada på grund av sin sjukdom. Av den anledningen stoppas inte behandlingen för dem. Vi har inte haft någon biverkan som dem som har signalerats i Örebro. Alla andra patienter behandlas med läkemedel som funnits länge", skriver läkaren i ett mejl och fortsätter: 

"Vi hade diskuterat ett breddinförande av läkemedlet i fråga, som förväntas kunna ge bättre effekt och duration, men vi lägger nu detta på is med tanke på de rapporterade fallen, samlar information, och avvaktar tills kunskapsläget är bättre".

undefined
Pierfrancesco Mirabelli, medicinskt ledningsansvarig läkare på ögonkliniken, berättar att användningen i Östergötland inte stoppas men tankarna om ett breddinförande av läkemedlet läggs på is.

Moa Eriksson, diagnosansvarig överläkare för den patientgrupp som får läkemedlet på ögonkliniken i Östergötland, menar att det inte är säkert att det är själva läkemedlet, som hon kallar för medicinsk retina, som har gett komplikationer i Örebro.

"Än så länge är det inte klarlagt om det är själva läkemedlet som givit komplikationerna. Det kan också, kanske troligare, vara någon del av den lokala hanteringen av läkemedlet som orsakat problemen. Vi kommer att följa de riktlinjer som de nationella arbetsgrupperna inom medicinsk retina tar fram. I dagsläget finns ingen nationell avrådan mot användning av det aktuella läkemedlet. Vi följer noggrant utvecklingen", skriver hon i ett mejl till oss.

Karta: Universitetssjukhuset i Linköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!