Jätteminskning för medel till värdefull natur

Regeringens budget är ett dråpslag för den värdefulla naturen. För länsstyrelsen i Östergötland sänks skötselanslagen med ungefär 30 miljoner kronor. "Det kommer få stora konsekvenser", säger enhetschefen Johannes Kullered.

Det var inte oväntat med en rejäl minskning av anslagen till naturvård, menar enhetschefen Johannes Kullered på länsstyrelsen.

Det var inte oväntat med en rejäl minskning av anslagen till naturvård, menar enhetschefen Johannes Kullered på länsstyrelsen.

Foto: Julia Djerf

Linköping2023-02-10 05:00

Redan för några veckor sedan informerade Naturvårdsverket om att budgeten för skötseln av värdefull natur minskar med 931 miljoner kronor i landet jämfört med 2022. 

Johannes Kullered har inte alla detaljer klara för sig, men kan konstatera att det handlar om rejäla neddragningar även i Östergötland.

– Skötselanslagen dras ner med mellan hälften och upp till två tredjedelar beroende på vilket konto man tittar på. Siffror är alltid svåra, men en kraftig minskning blir det, säger han.

Kan det bli tal om varsel?

– Nej, vi vill behålla kompetensen inom organisationen. Däremot behöver vi kanske plocka om folk inom naturenheterna och om någon slutar så kanske vi inte ersätter den.  

Hur är stämningen bland medarbetarna?

– Jag skulle inte säga att det är oroligt. Vi är taggade på att göra det allra bästa vi kan med de resurser vi har. Men självklart är det tråkigt för oss att arbetet med biologisk mångfald minskar. Det är ju det medarbetarna brinner för. 

Länsstyrelsen kommer ha mindre möjligheter att underhålla de friluftsanläggningar som finns i skyddade områden. Inte heller nyanläggningar eller att utveckla befintliga anläggningar kommer att prioriteras. 

Stängslingar, röjningar och att köra ut ved till grillplatser är andra saker som inte kommer ske i samma utsträckning som förr.

– Om någonting går sönder är det inte säkert att vi kan ersätta det utan måste ta bort det helt.

Det blir inte en krona till arbetet mot landlevande invasiva arter som blomsterlupin och jätteloka. Johannes Kullered menar att det är extra olyckligt eftersom de invasiva växterna snabbt kan ta tillbaka mark som länsstyrelsen jobbat i flera år med att freda. 

Bekämpningen mot granbarkborren i naturreservaten kommer också att ligga på en mycket låg nivå i jämförelse med tidigare.

– Vi ska försöka hålla koll på situationen, men själva bekämpningsinsatserna kommer att minska avsevärt.

Claes Svedlindh, Linköpingsbo och chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket, säger:

– Förutom konsekvenser för värden kopplade till biologisk mångfald och friluftsliv skapar anslagen sysselsättning över hela landet hos entreprenörer, konsulter och myndigheter. Nedskärningarna innebär att cirka 1 000 årsarbetstillfällen försvinner under 2023, varav många finns bland entreprenörer på landsbygden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!