Fredagseftermiddag och Nadja Shamon sitter på Yellow Fellows uteservering. Hon lyssnar på reggae, dricker rött vin och kaffe bland ljusslingor och plastdekorationer. En halv mjölkchokladkaka smälter i solen på det gula bordet framför henne.
– Jag var här i går också. Drinkarna är billiga och riktigt goda. Men jag gillar maten också. Det är skönt att sitta här, ta det lugnt och bara lyssna på musiken, säger Nadja Shamon.
Musik, sorl och bestickslammer blandas från olika restauranger och caféer. Årets sommarsäsong på Stora Torget är igång för fullt.
Lång kö
På Ammos Café & Crêperis uteservering sitter folk och äter crêpes och dricker kaffe ur tjocka porslinsmuggar. Kön utanför Bosses Glassbar och Karamello sträcker sig lång. Hunden Sessa, som är av rasen American Bully, sitter flämtandes och väntar på att ägaren Firas Said ska köpa en bägarglass. Han kommer ut från glassbaren, sätter sig på huk och låter hunden dricka vatten ur en ljusblå flaska.
– Sessa gillar det mesta, men älskar att jaga harar, säger Firas Said.
Ågatans barer och pubar håller på och förbereder sig för fredagskvällens uteliv. På restaurangerna sitter folk klädda i ljusa färger och solglasögon och äter kebab, pizza och dagens lunch.
En bit från det värsta myllret ligger Melins Café & Bistro som nyligen har öppnat uteservering med 80 platser på Farbror Melins torg.
– Vi öppnade uteserveringen i mitten av april och det har gått över förväntan. Folk har sagt att de har längtat efter en uteservering på just det här torget som tidigare haft en ganska rå och tråkig miljö. När solen kommer fram sätter sig folk spontant här, säger caféägaren Orhan Asmarson.
Slog om snabbt
Uteserveringen Innergården, som ligger mellan Horse & Hound och Johannes Kök, smygöppnade redan i onsdags. Även Johannes Köks uteservering är redan öppet fast den egentligen inte skulle vara det förrän i slutet av nästa vecka.
– Maj är en väldigt svår månad. För inte alls länge sedan var det ju minusgrader och frost. Sedan slog det om. Vi har fått ställa om väldigt snabbt, från att ha planerat in personal från mitten av maj till att kalla in personal denna vecka, säger krogkungen Johannes Soner som driver bland annat Storan, Restaurang 1854, Johannes Kök, Innergården och Malt och Humle.
Restaurangen Malt och Humles uteservering är helt ny och står redo för användning någon gång nästa vecka.
– Markiserna ska vara uppsatta idag eller imorgon och parasollerna kommer upp någon gång under helgen, säger Johannes Soner.