Och kortegen har en imponerande längd på flera kilometer.
– När den första kör över Stora torget har den siste inte lämnat samlingsplatsen i Torvinge, säger Frank Lindström, ordförande för SMC Östergötland med 2 500 medlemmar – och tog själv täten efter de första vägvisande poliserna.
Mc-kortegen är tradition sedan många år, men hur länge har SMC tappat räkningen på.
– Jag vet att vi har firat 30-årsjubileum, men när allt började har ingen reda på längre. Det håller vi på att utreda, säger Frank Lindström.
Mc-cyklisterna behöver inte föranmäla sitt deltagande, så hur många som ställer upp ger sig först vid starten. Förra året deltog 600 motorcyklister.
– Vi har några som försöker räkna och det rullar in cyklister hela tiden, så jag tror det rör sig om cirka 500 mc-cyklister i år.
Vad är syftet med kortegen?
– Det har blivit tradition att vi ska visa upp hur våra motorcyklar ser ut just den här dagen. Och i helgen har vi sedan "avrostningsmöten" där mc-cyklister får göra olika typer av manöverprov för att träna upp sig, bland annat i kurvteknik och långsamkörning.
Innebär mc-kortegen någon trafikrisk?
– Nej, det som ibland blir problem är att bilister tränger sig in i kortegen och då kan det finnas risk för att det inträffar en olycka. Polisen ska stoppa bilister som kör in bland oss, men det är inte alltid de hinner med eftersom kortegen är så lång. De flesta mc-cyklister uppför sig väl även om någon kan vilja visa sig på styva linan genom att köra på bakhjulet en stund och det passar sig inte alls i en kortege. Det är något jag vill slippa se.
Har ni någon insamling till något välgörande ändamål i samband med mc-kortegen?
– Nej, inte hittills, men vi har faktiskt diskuterat det. I år lyckades vi inte få till något, så det kan bli först till nästa år och till exempel ge pengar till Barncancerfonden och SMC:s egen skadefond.
Har mc-kortegen framtiden för sig?
– Ja, den här traditionen hoppas jag ska leva kvar i många år, säger Frank Lindström.