– Man kan aldrig få ihop en stor matupplevelse om man inte tar det på allvar. Det viktigaste är att alltid provsmaka, säger matfantasten Edward Blom.
Han har medverkat i en rad tv-produktioner och är nu aktuell med kokboken Allting gott och alldeles för mycket. I boken listar han bland annat sina tio kulinariska budord. Ett av dem handlar om att man aldrig ska slänga mat.
– En gång åt jag upp en räkpaj som stått framme i två dagar även om jag visste att jag skulle bli magsjuk. Det var för att straffa mig själv för att jag hade glömt den framme.
Under onsdagskvällen besökte Edward Blom Matkällaren i Saluhallen i samband med en träff med nätverket Bright east består av unga entreprenörer i Östgötaregionen. De träffas omkring fyra gånger per år för att knyta kontakter och diskutera nya företagsidéer. Denna gång var temat mat.
– När det gäller entreprenörskap ligger fokus ofta på avancerad ny teknik. Men det stora intresset för mat är en ny trend. Det är spännande att ett så gammalt hantverk kommer igen. I dag är alla intresserade av vad de äter och det finns många småskaliga entreprenörer här i regionen som startar verksamhet kring mat, säger Fredrik Larsson, marknadschef på Skill, som var med och arrangerade gårdagens träff.
En av de omkring hundra personer som besökte träffen var Ida Lilja, som driver företaget idadesign.
– Jag kom hit därför att jag tycker att mat är ett jättespännande tema. Jag har lärt mig en hel del i kväll, bland annat om smör. Och så har jag smakat på en massa god mat. Jag har varit på flera sådana här träffar tidigare, det är spännande att träffa folk och höra om deras företag.
Förutom Edward Blom fanns även smörspecialisten Johan Hedberg samt ett stort antal lokala matproducenter på plats under kvällen för att dela med sig av sina kunskaper kring mat.