"Maten på US är bedrövlig"

"Det är en skam att servera sjuka människor så undermålig mat." Det anser Gudrun Lietha som legat inlagd på US i fyra veckor. Men US lovar att den redan är bättre.

Från grunden. Gudrun tänker laga mat så länge hon orkar. Här blir gårdagens oxbringa till en fin pyttipanna.

Från grunden. Gudrun tänker laga mat så länge hon orkar. Här blir gårdagens oxbringa till en fin pyttipanna.

Foto: Foto: Carina Glenning

LINKÖPING2016-02-06 11:15

I hela sitt yrkesliv har Gudrun arbetat inom storköksbranschen, först som kokerska och sedan som ekonomiföreståndare. Hon har varit på Södersjukhuset, Karolinska, Danderyds sjukhus, Södra BB, Sturehof, Lunnevads folkhögskola, landstingets Östgötaservice . . . Matlagning och planering av storköksmat är hennes hemmaarena. Under 15 år drev hon och maken också Lindhagabergs Värdshus i Upplands-Bro.

I samband med en lunginflammation och efterföljande komplikationer kom Gudrun att tillbringa en månad på US, över jul och nyår.

– Maten är det enda man som patient har att se fram emot. Mat är alltid viktigt, men ännu viktigare när man är sjuk.

Det är inte avancerad restaurangmat hon efterfrågar på sjukhuset, bara "vanlig, vällagad mat".

– Det påstås ofta att det är svårt att laga många portioner, som man gör på sjukhus. Det stämmer inte, det är inte ett dugg svårare än att laga vanlig god mat hemma, om man har rätt arbetsledning, utrustning och tillagar komponenterna i rätt ordning.

Enligt Gudrun ser sjukhusmaten "rätt okej" ut på matsedeln, men inte när den når patienterna.

– Den är bedrövlig! Kycklingfilén var så torr att den inte gick att skära, mest på grund av att man placerat den lilla såsskvätten under köttet. Vid lång varmhållningen fungerar det inte att göra så. Fisken hade man kunnat slå ihjäl folk med, så torr och hård var den.

Torr mat var inte enda problemet.

– Maten var alltid antingen halvljummen eller kall. Tänk att äta nästan rå, rumsvarm isterband! Storköksmat ska hålla 60 grader när den lämnar köket, jag tvivlar på att det hålls på US. Över huvud taget undrar man hur upphandlingen ser ut. Vad är det köket ska leverera och följs åtagandena någonsin upp?

– Jag är visserligen gammal, men när fina råvaror förstörs kan jag inte hålla mun.

Till slut fick inte Gudrun ner maten längre.

– Jag beställde bara soppa och den snälla vårdpersonalen, väl medveten om den dåliga maten, gjorde ostsmörgåsar till mig. För att få i mig det jag behövde fick jag flytande näringstillskott i små flaskor.

Sofia Funke är tjänsteansvarig för måltider i Region Östergötland.

– Det är väldigt allvarligt och tråkigt att en patient upplever vår mat som så dålig. Samtidigt har jag ett glatt besked. Sedan i måndags har vi en ny leverantör av maten. Vår ambition är att servera Sveriges bästa sjukhusmat.

I sex år har Coor lagat sjukhusmaten. Sedan i måndags är det ISS.

Eftersom US nyligen utsågs till landets bästa universitetssjukhus tycker Sofia Funke att ambitionen bästa sjukhusmat är rimlig.

– Mat kan betraktas som medicin och är en del av vården. Nu ska vi snäppa upp oss ytterligare. Bland annat utökar vi antalet rätter att välja mellan samt inför ett lättare och mindre stabbigt middagsalternativ, som efterfrågats av äldre patienter.

Nytt från i måndags är också en särskild mellanmålsmeny.

– Vi jobbar ständigt med att förbättra maten och i den nya upphandlingen har vi ställt högre krav på att maten ska tillagas från grunden, det gäller bland annat såser.

I arbetet ingår bland annat att låta patienter besvara frågor om maten i en enkät samt att Sofia Funke själv är ute på avdelningarna och smakar av maten.

– Via vår egen kundtjänst kan vårdpersonalen på ett enkelt sätt föra patienternas klagomål vidare, direkt till oss, säger Sofia Funke. Nu hoppas jag att Gudrun kontaktar mig, så att jag kan få ta del av hennes erfarenheter.

carina.glenning@corren.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om