– Det blev fest när vi fick de här lokalerna, säger Lennart Hansson, projektledaren bakom matcentralen, när han visar upp Stadsmissionens hörn av GDL:s stora lager i Tornby.
Han har varit på jakt efter ett förvaringsutrymme i flera år och nu, när transport- och logistikföretaget nappade, kunde verksamheten dra i gång.
Ju längre in man kommer i den stora byggnaden desto kallare blir det. Väl framme i det stora kyllagret är temperaturen inte mer än två grader. Innanför en cirka 200 kvadratmeter stor ruta, markerad med gula streck, har Stadsmissionen hyrt in sig. Än så länge syns några hyllor och lastpallar med matvaror. Det märks att verksamheten har startat lite blygsamt.
Det är bland annat korvburkar, kaffe, flingor, mjöl, socker, barnmat och ägg.
– Alla matvaror klarar kyl. Få matvaror klarar skafferi, men har vi kyl så kan vi hantera allt, säger Lennart.
Men vissa matvaror klarar inte av att stå i kylen länge. Längre in i lokalerna har Stadsmissionen fem till sex pallplatser i ett frysrum. Temperaturen i frysen är 24 grader kallare än den i kylen. Där orkar man inte stå länge, men där inne är det mycket kött och bröd.
När maten kommer till lagret registreras den. Om det är en kylvara med längre hållbarhet får det stå i kylrummet, om det är protein eller bröd eller liknande går det till frysen.
För att få in mat tar Stadsmissionen själva kontakt med matproducenter och grossister. Oftast skriver Stadsmissionen på ett donationskontrakt med företagen, men de tar gärna emot spontana donationer också. Dagen vi besöker verksamheten har till exempel Hemköp i Ryd hört av sig och sagt att de har 15 banankartonger med varor att skänka.
– Det här är inte svinn. Svinn förbrukas inte. Det här förbrukas så det här är överblivet livsmedel, men om vi inte tar emot det här då går det till svinn, säger Lennart.
Att företag väljer att skänka livsmedel kan handla om kort datum, fel etikett eller bara att några korvar har spruckit. Varor som är svåra att sälja.
Tanken är att matcentralen ska förvara och leverera mat i hela Östergötland, men det är framför allt inom den egna organisationen som livsmedel kommer att användas. Dels för att laga mat i Stadsmissionens kontaktcenter i centrala Linköping, dels för att dela ut matkassar till fattiga familjer.
– 20 000 barn lever i ekonomisk utsatthet i Östergötland. Det betyder att det är 20 000 barn som kan leva i matfattigdom. När det är sommar så får man ingen lunch. Då ringer de oss och ber om stöd och hjälp. Sommarlov är glädje för många, men för dem som inte har medel är det ångest, säger Lennart.
En vecka senare besöker vi matcentralen igen. Den här gången är det dags för leverans. Johan Dahlström, transport- och lagermedarbetare, möter upp oss medan han lastar in matvaror till kylbilen. Lasten domineras av kött, bröd och festisar.
– Det är som julafton varje dag man får donation, säger han.
Varorna i bilen körs till kontaktcentret. Där ska allt delas in i 30-40 matkassar. Om några timmar kommer det att bildas en kö utanför huset.
Kocken som tar emot maten försöker få till en bra blandning i kassarna, men det är inte alltid lätt att hitta den perfekta balansen. Målet är att kunna leverera efter tallriksmodellen, men det är ont om frukt och grönt i donationerna.