Ramadan är den heliga fastemånaden inom islam. I år firas den från 27 maj till 25 juni. Du ska då avstå från att äta och dricka under soltimmarna, för att lära om återhållsamhet och ödmjukhet. Men på natten får man både äta och dricka. Därför bunkras det upp.
Vid en av nötpallarna på Willys går två tjejer och plockar i kundvagnen. Systrarna Marwa och Saffa Altaei förbereder inför nattens måltider - som kallas för iftar på kvällen och suhoor på morgonen.
– Vi handlar till soppa, det äter vi varje dag, det är ett måste. Och yoghurt, och dadlar. Jag brukar fylla dadlar med valnötter sen lägger jag lite sesampasta och sesamfrö över. Det blir extra gott, och det är så bra för allt finns här, säger Marwa.
Har utbudet blivit bättre?– Åh ja, mycket bättre. Förr var vi tvungna att gå runt i alla möjliga butiker för att köpa dadlar där eller kött här. Men nu känns det som att allt finns i en och samma butik, det är väldigt skönt!
Majoriteten av alla 450 000 muslimer som bor i Sverige firar ramadan. Det medför en ökad efterfrågan i butikerna. Svensk Handel uppskattar att högtiden i år kommer att omsätta ungefär en miljard kronor inom den svenska dagvaruhandeln. Allra mest handlas det inför de tre festdagar som avslutar ramadan.
– Då ser vi till att ha precis alla artiklar man vill ha, som med sillen till midsommar, säger Johan Vansius, butikschef på ICA Maxi i Tornby.
Det är dock inte lök- och senapssill som landar på borden under ramadan.
– Hos oss är det mest sötsaker som går åt - baklava, kex, granatjuice, dadlar, säger Darwan Yusuf Resit, avdelningschef på ICA Maxi.
Även hos Willys i Skäggetorp lyfts det många sötsaker från hyllorna. Till exempel ökade dadleförsäljningen på Willys förra året med 130 procent.
– Färska dadlar är storsäljaren, det kom en pall med dem i måndags och det här är det som finns kvar, säger biträdande butikschef Nathalie Amnefalk och pekar på en halvtom hylla.
– Annars går det åt mycket olja, lamm, kycklingpastejer och nötter, fortsätter hon.
Hon berättar att Willys har satsat på ett mer globalt sortiment och även att andra kunder börjat intressera sig för den nya maten.
– Många kunder kommer fram och undrar ”Vad gör man med det? Har du smakat det?”. Så de är intresserade, absolut.
Du själv med?– Hehe, ja, man måste ju testa lite innan om kunderna frågar. Jag äter annat ris nu till exempel. Jag tror faktiskt att det är ganska många i personalen som har gått från Uncle Bens till Habib.