"Måste ha en gemensam skötselplan"

Många motstridiga viljor gör att det slutliga skyddet av hela Vallaskogen inte kommer att lösas under hösten.

Jonsbo med uthus och numera vildvuxen trädgård kan komma att rustas upp.

Jonsbo med uthus och numera vildvuxen trädgård kan komma att rustas upp.

Foto: Tord Olsson

LINKÖPING2014-09-30 06:44

Många parter är inblandade i utformningen av skötselplanen och fördelningen av skyddsansvaret. Två nämnder, ett par kommunala ägare och flera enheter med tjänstemän har synpunkter på vad som bör ske. Kommunalrådet Lena Micko (S) anser nu att Vallaskogen blivit en fråga som kommunledningen borde lyfta för att få till en lösning.

– Tvistar två nämnder måste man slita den. Det är dåligt att det inte finns någon skötselplan. Alliansen har haft lång tid på sig att ta fram den. Som stadsnära skog är Vallaskogen inte vilket område som helst utan man måste slå vakt om de naturvärden som finns och utveckla kulturvärdena ihop med Valla gård för att få in liv och rörelse, säger hon.

Har S tankar på att spara mark i söder för framtida exploatering till väg eller bebyggelse?

– Nej, det är jag tveksam till. Det alternativ som gäller i första hand är att bevara hela Vallaskogen, något annat kan jag inte se i dag, säger Lena Micko.

"Det har blivit fel"

Samhällsbyggnadsnämden­ ansvarar för alla naturreservat i kommunen och därmed också deras naturvärden. Nu föreslås kultur- och fritidsnämnden ta över Valla­skogen tillsammans med Gamla Linköping. Lars Vikinge (C), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, anser dock att det är viktigt med en gemensam lösning för hela Vallaskogen.

– Det måste till en över­gripande skötselplan där någon tar paraplyansv­aret. Vill samhällsbyggnadsnämnden ha den rollen så inte mig emot. Men skogen ska s­kötas på olika sätt i olika delar och ansvaret delas upp på fler­a. Bondeskogen i norr bör G­amla Linköping ta hand om tillsammans med ­kultur- och fritidsnämnden. En s­ådan lösning gynnar alla parter, säger han.

Muharrem Demirok (C), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden, erkänner att han underskattat svårigheterna att lösa skyddet för Vallaskogen.

– Det har blivit fel när så många har egna ingångar på vad man vill med Valla­skogen. En del ser bara natur­värdena, andra bara kulturvärdena och många vill ha skogen enbart för rekreation. Nu börjar vi om för att ta fram en gemensam skötsel­plan så att skötseln av Valla­skogen inte fördröjs ytterligare, sedan får ansvarsfrågorna lösas under nästa år, säger han.

Jämför med New York

Även Muharrem Demirok är inne på ett uppdelat ansvar för Vallaskogen.

– Det vore att ta död på Gamla Linköping om den verksamhet som redan finns inte får växa och ha inflytande över utvecklingen av sin del av Vallaskogen, säger han.

Finns det planer på att spara mark i söder för breddning av Lambohovs­leden eller bebyggelse i framtiden?

– Ingen har ens yppat något sådant. En Vallaled är uteslutet och några idéer om byggnation finns inte. Vallaskogen kommer att skyddas på det mest säkra sätt vi kan, det har kommunfullmäktige b­eslutat att vi ska göra.

Vilken inverkan får Valla­staden på Vallaskogen?

– Vallaskogen är som skogsmiljö en pärla och skyddet blir ännu säkrare när Valla­staden gör att skogen ­hamnar mitt i stan, säger M­uharrem Demirok och jämfö­r med Central Park i New York som ingen skull­e komma på tanken att exploatera trots att marken är ovärderlig om den skulle bli till salu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om