Det finns en ombyggnation av Linköpings gatunät som orsakat mer knot och diskussion än andra. Hamngatan byggdes om under 2014 och den nya gatan, nu med bussfil och utan ”gröna vågen”, stod klar i november samma år.
– Det vi upplever är att det framförallt vid byggnationen och vid öppningen av gatan, då det blev mycket köer, inkom en del klagomål säger Jonas Nygren, trafikingenjör på Linköpings kommun.
Elias Aguirre (S) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Han upplever att ombyggnationen varit lyckad.
– Det har varit cirka en 30 procentig minskning av trafiken, vilket verkligen är en skillnad. Det är åt det hållet vi behöver gå.
"Ett lugnt tempo"
Han fortsätter:
– Vi är jätteglada. Det är den här vägen vi ville att det skulle gå och det märks att folk börjar hitta andra vägar. Förhoppningsvis leder det här till en bättre stad.
Trots invånarnas något svala mottagande har ombyggnationen gett resultat. Antalet bilar som trafikerar Hamngatan, i båda riktningarna, har sjunkit med cirka 6600 bilar i snitt per vecka, måndag till fredag, jämfört med motsvarande tid 2012.
– Målet ligger i de trakterna och jag tror att det till och med är lite bättre. Det är ett bra resultat och vi är positiva, säger Jonas Nygren.
Gatan har dessutom fått en annan karaktär än tidigare.
– Det är ett lugnt tempo på gatan med mindre trafik och buller. Det har knutit ihop stadskärnan med ån.
Köerna normala
Att det inkom en del klagomål menar Jonas Nygren är naturligt.
– Det här leder till ett förändrat beteende med andra vägar och kanske andra färdmedel. Det blir oftast klagomål innan man hittar nya vanor.
Inte heller Elias Aguirre upplever att det varit särskilt många klagomål om ombyggnationen och han menar att de köer som uppstår vid rusningstid är normala.
– Vissa tider på dagen kan man behöva leva med att det blir köer i staden. Förhoppningsvis kan folk välja andra vägar eller transportmedel, kanske får det fler att välja cykeln eller att åka kollektivt.