Videon är inte längre tillgänglig
Det var vid 13.30-tiden som Gunnar Neselius och hans familj upptäckte att det brann på deras marker. Eftersom att han till vardags jobbar som brandingenjör, tidigare i Motala men numera i Stockholm, förstod han omedelbart allvaret i situationen. Ungefär 50 gånger 50 meter kalhygge vid deras familjegård hade plötsligt fattat eld:
– Det fanns en stor risk för spridning. Vi hade tur med vinden, om elden hade blåst in i grannskogen vet man inte hur det hade kunnat sluta.
Först på plats var nio deltidsbrandmän från Ulrika. Styrkorna bedrev senare släckningsarbete ute i terrängen i över tre timmar.
– Jag vill betona att det var en suverän insats från de som hjälpte till. Det här var verkligen ett riktigt exempel på att tidsfaktorn är viktig. Att deltidsstyrkorna var här så snabbt från det att vi ringde in var helt avgörande. Det bevisar verkligen vikten av att ha lokala styrkor, särskilt i en tid med mycket neddragningar.
När Räddningstjänsten fått kontroll på branden upptäcktes det att den troligtvis startat vid en egenkonstruerad eldstad. Under söndagen gick SMHI ut med en varning om att brandrisken i Östergötland just nu är märkbart förhöjd. Sedan den 30 juli råder det dessutom eldningsförbud i hela Östergötland. Det verkar dock inte stoppa vissa grillsugna friluftsmänniskor:
– Det var någon som byggt en tillfällig grillplats med stenar i en ring. Jag tycker att det är viktigt att informera om, och inte minst tänka på, riskerna när man eldar i skog och mark.
Om olyckan ändå skulle vara framme, menar Gunnar Neselius att det är viktigt att kunna ange den exakta plats man larmar ifrån.
– Ta hjälp av koordinaterna från GPS:en i telefonen. Den här gången var det verkligen i grevens tid och tidsaspekten var som sagt avgörande för att det fick ett lyckligt slut. Men det kunde ha fått en helt annan utgång, säger han eftertänksamt.