Från början var det tänkt att marinarkeologer från Bohusläns museum skulle undersöka Stångåns botten på eventuella fornlämningar under november. Länsstyrelsen såg en fördel om resultatet kunde finnas framme som underlag i den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som nu görs för Ostlänkens tunnelalternativ genom Linköping. Nu hinns inte det med eftersom MKB:n ska vara klar på nyåret.
Grumligt vattenDet är av väderleksmässiga skäl som dykningarna i Stångån skjuts upp till april-maj nästa år.
– Eftersom det regnat så mycket på sistone är ån så grumlig med så dålig sikt att dykarna inte anser att det är meningfullt att genomföra jobbet nu. Räddningstjänsten har också avrått dem från att dyka, så nu får vi avvakta till efter snösmältningen, säger kommunens planarkitekt Magnus Hultegård.
Läget inte akutHan påpekar att någon marinarkeologisk undersökning inte gjordes i samband med att Trafikverket utredde broalternativet, trots att bropelare kan komma att påverka Stångån.
– Den här utredningen behövs mest för kommunens framtagande av detaljplaneprogram och detaljplan. Här är inte läget akut just nu, eftersom det stora arbetet med dem inte dras igång förrän det står klart om det blir en bro eller tunnel, säger Magnus Hultegård.
Mellan två broarEnligt länsstyrelsens beslut får Bohusläns museum utföra den marinarkeologiska undersökningen i Stångån från Stångebro nästan ända ned till Gumpekullabron under en period från november i år till och med juni nästa år. Fältundersökningen beräknas omfatta sammanlagt tio arbetsdagar.