Marinarkeologer scannar Stångåns botten på fornlämningar

En träpåle som sticker upp ett par decimeter från botten nedanför Stångs magasin i Linköping är marinarkeologernas första fynd i Stångån.

Spännande uppdrag. Dykledaren Matthew Gainsford hoppas mest på att hitta rester efter gamla broar, men ser även fram emot fynd efter slaget vid Stångebro. också

Spännande uppdrag. Dykledaren Matthew Gainsford hoppas mest på att hitta rester efter gamla broar, men ser även fram emot fynd efter slaget vid Stångebro. också

Foto: Mikael Svensson

Linköping2014-05-05 18:00

Det andra var mer av det mer kuriosa slaget – ett bankkort som för länge sedan passerat sitt bäst-före-datum...

Dyker i två veckor

Under måndagen startade tre marinarkeologer från Bohusläns museum dykningarna i Stångån, som ska pågå under två veckor. De har länsstyrelsens beslut på att Stångåns botten ska undersökas från Nya Stångebron till området nedanför nuvarande resecentrum, det vill säga nästan ända fram till Gumpekullabron.

Aldrig tidigare gjorts

Utredningen görs för att dokumentera de lämningar som kan finnas i Stångån inför detaljplaneringen av Ostlänken och annan infrastruktur i området som blir en konsekvens av den. En sådan undersökning har aldrig tidigare gjorts, trots att den här delen av Stångån varit central i Linköpings utveckling i över tusen år, från vikingatid och framåt. Inte en enda fornlämning finns noterad inom det område de tre dykarna ska kontrollera.

– Det blir spännande att leta efter rester av broar, men även hamnanläggningar och fasta fiskeanläggningar är sådant vi borde hitta. Pålen som vi såg nyss kan ha samband med fiske, men först sedan vi undersökt åldern på den vet vi hur intressant den är. Det medeltida Linköping gick ända ned till vattnet, så kulturlagren från den tiden borde innehålla en del fynd, säger dykledaren Matthew Gainsford.

Kommer ni att hitta skelett efter någon soldat från Stångebroslaget 1598?

– Nej, det tror jag inte, men det finns en stigbygel och ett svärd från slaget som hittades när järnvägsbron byggdes på 1800-talet. Så den typen av fynd är inte omöjligt att vi gör, svarar han.

Ögon och scanningssonar

Två metoder används vid undersökningarna. Med hjälp av en scanningssonar läser man av bottnen och dykarna ska kontrollera bottnen genom att hålla sina egna korpgluggar skärpta.

– Jackpot, ropar plötsligt räddningsdykaren Delia Enqvist.

Hon håller koll på den 60 meter långa kabel, som är dykaren Thomas Bergstrands räckvidd och "navelsträng" för lufttillförsel och kommunikation. De pratar oavbrutet med varandra, så vad var det för "spelvinst" han rapporterade upp till ytan om? Delia Enqvist skrattar till.

– Inget annat än att Thomas ropade att sikten var 1,5 meter nere på bottnen och det är riktigt bra för att vara i sådant här vatten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om