Second hand-butiken Hjärta till hjärta i Tornby har sedan den nya lagen började gälla blivit överösta med kläder och textilier. Många har åkt direkt till butiken för att lämna och en hel del kommer från Tekniska verkens återvinningscentraler. Hjärta till hjärta har också varit tvungna att plocka bort insamlingsboxarna som stått runt om i Linköping, för att det nu kommit in så mycket kläder och textilier av dålig kvalitet.
– Vi märkte att det hände någonting efter lagändringen. Jag tror inte att någon förstod mängden av plagg. Jag tror att alla är chockade, säger Sussie Helmersson, butikschef för Hjärta till hjärta i Tornby.
En stor del av plaggen kommer från återvinningscentralerna i Gärstad, Ullstämma och Malmslätt som Tekniska verken ansvarar över.
Hon pekar på ett tiotal fullpackade vagnar inne i det stora lagret i Tornby. De kommer direkt från återvinningscentralerna där ingen sortering mer än att skilja på blött och torrt görs. Innan lagändringen brukade Hjärta till Hjärta hämta runt tio vagnar från återvinningscentralerna. Nu brukar det vara drygt 30 stycken.
Från att ha fått hela och rena plagg fick Hjärta till hjärta nu allt mer slitna, trasiga och smutsiga plagg som varken kan säljas eller skickas till bistånd.
– Förut gick nästan allt som samlades in att skänka eller sälja, men som det ser ut nu måste personalen vid rensningen sortera bort större delen av det som kommer in som avfall, säger Sussie Helmersson och tillägger:
– Vi kan inte lägga så här lång tid på att sortera. Det borde vara kommunen som har någon på plats som gör det, kanske på återvinningscentralerna. Jag tror att inte att de heller var beredda på mängden kläder, det var nog ingen i hela Sverige som förstod den mängden textil som har hamnat i soporna förut.
Sussie Helmersson skulle istället vilja se en sortering redan i återvinningscentralerna men Tekniska verken vill inte att privatpersoner ska avgöra vad som är säljbart eller inte och det kan Sussie Helmersson till viss del förstå.
– Vi ska göra en viss sortering här för vi vet vad som säljer bra, det begär vi inte att de ska göra. Men jag tror att folk kan se om det är sex öppningar på kalsongerna istället för tre.
För även om den som lämnat kläder och textilier på återvinningscentralerna själva har delat upp det i vad som kan skänkas, vad som kan säljas och vad som inte går att återanvända, hamnar allt hos second hand-butikerna ändå.
– Jag tror att man inte har tänkt igenom det innan man genomförde lagändringen. Det här är en utmaning. Ingen vet vad man ska göra av grejerna.
Allt som inte kan säljas eller skänkas transporteras tillbaka till Tekniska verken.
– Det är ju inte så bra att vi kör tillbaka kläderna till Gärstad. Vi säger att man ska åka till återvinningscentralerna med trasiga plagg men sen får ju vi det i alla fall. Klart kunderna tycker att det är konstigt. Tanken är ju att man ska återvinna mer överlag, men om man blir skickad hit och dit finns risken att man slänger det i soporna i alla fall.
Raili Nugis är en av dem som sorterar tyger och kläder på Hjärta till hjärta.
– Det är jättestor skillnad. Saker hamnar här som folk tidigare kastade bland vanliga sopor. Förut fick vi inte in trasiga och smutsiga kalsonger. Innan var det mycket finare grejer som vi kunde spara och hänga upp i butiken men inte nu. Du ser ju, säger Raili och pekar på en säck fylld med underkläder.
Hon berättar att de förut sparade 75 procent av alla textilier som kom in, men nu kan de bara använda 10 procent.
Marianne Carlsson står också på det stora lagret och sorterar en vagn.
– Helt ärligt, vem vill ha den här handduken?
Hon tar upp en uttjänad frottéhandduk med lösa trådar.
Den stora mängden kläder ger också andra konsekvenser.
– Det blir också dammigare för oss som jobbar för att det yr mera så det sätter sig i luftvägarna.
Det värsta som Marianne plockat upp från kassarna med de skänkta kläderna är smutsiga underkläder.
– Det är därför vi har handskar, men det känns som att vi skulle kunna ha munskydd och förkläde också.