Lång kö till vaccination upprör: "Otroligt riskabelt"

Riskabel. Så beskriver Maria Tronnersjö situationen utanför vårdcentralen i Ekholmen tidigare i veckan.

Region Östergötland erbjuder just nu drop in-tider för personer över 80 år, där de får chans att fylla på sitt vaccin mot covid-19. I veckan var man på plats i Ekholmen. Då ringlade sig kön lång – och i slutändan fick inte alla det vaccin som de kommit dit för.

Region Östergötland erbjuder just nu drop in-tider för personer över 80 år, där de får chans att fylla på sitt vaccin mot covid-19. I veckan var man på plats i Ekholmen. Då ringlade sig kön lång – och i slutändan fick inte alla det vaccin som de kommit dit för.

Foto: Agnes Ganestål

Linköping2024-04-05 17:00

– Jag tänkte "herregud, det var väl tur att jag kom nu då".

Det säger Maria Tronnersjö, som möttes av en lång kö utanför vårdcentralen i Ekholmen när hon skulle ta en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Hon var på plats en kvart innan utsatt tid. Vid 17, när drop in-vaccineringen skulle börja, fortsatte kön att fyllas på, menar hon.

– Det var så många, du kan inte ana.

Efter ett tag informerades om att alla i kön inte skulle hinna vaccineras, berättar Maria Tronnersjö. Många väntade dock kvar och efter två timmar fick hon, och många med henne, gå hem utan att ha fått sin påfyllnadsdos.

– Jag tänker mest på att det var så gamla människor, som skulle stå i två timmar i vinterkyla. Jag tycker att det är otroligt riskabelt, säger hon och tillägger:

– Bara att stå rakt upp och ner i två timmar är det inte alla som klarar i den åldern.

undefined
Maria Tronnersjö anser att situationen utanför vårdcentralen i Ekholmen tidigare i veckan var riskabel, där personer över 80 år fick stå i kylan och vänta på vaccin i två timmar.

Hon är själv 81 år, men i "full kondition". Hon berättar att hon frös, men att hon inte for illa i övrigt.

– Men jag menar, många kunde ju ha svimmat.

Åsa Maxeby, verksamhetschef för vaccinationskliniken i Östergötland, beklagar situationen. Det var inte så det var planerat från regionens sida, framhåller hon.

– Folk ska inte behöva stå i kö så där och behöva gå därifrån, säger hon och tillägger:

– Vi vill att det ska vara enkelt och smidigt att ta sin vaccindos.

Nu försöker regionen se över rutinerna för att drop in-vaccineringarna ska fungera bättre framåt. Det kan enligt Åsa Maxeby handla om att byta tid, få tillgång till fler rum eller tillsätta mer personal. Därtill delas en pappersenkät ut, för att regionen ska få in åsikter om hur det har fungerat.

undefined
"Vi vill att det ska vara enkelt och smidigt att ta sin vaccindos", säger Åsa Maxeby, verksamhetschef för vaccinationskliniken i Östergötland. Hon beklagar den situation som uppstod utanför vårdcentralen i Ekholmen tidigare i veckan.

Konceptet med drop in-vaccinering sker nämligen för första gången runt om i Östergötland just nu. Det har, enligt Åsa Maxeby, fungerat bra på de allra flesta platser. På vissa platser bekräftar hon att det däremot har funkat sämre. Ekholmen, vars lokaler larmas på automatiskt kvällstid och därför behövde lämnas efter två timmar, är ett sådant exempel.

– Man kunde inte vara kvar längre, men det är tråkigt. Vi vill ju att folk ska bli vaccinerade.

Åsa Maxeby lyfter att det finns möjlighet att boka tid för vaccinering på vaccinationsenheterna i Motala, Norrköping och Linköping, per telefon eller via 1177:s hemsida.

– Det finns jättemycket tider och vi ökar på hela tiden, så fort vi ser att det är någon dag som är populär, säger hon och fortsätter:

– Där känner jag att vi inte har lyckats nå ut med det budskapet och det är väldigt beklagligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!