Maria, 31, är nya MP-ledaren: "Känner ett stort ansvar"

Det är hemma på "mammas gata" i Linköpingsstadsdelen Ryd som grunden till Maria Moraes politiska engagemang återfinns. Nu är hon Miljöpartiets frontfigur inför valet.

Miljöpartiet kommer aldrig någonsin att styra med Sverigedemokraterna. Det är det enda konkreta besked om eventuellt samarbete som Maria Moraes kan ge ett halvår innan valet.

Miljöpartiet kommer aldrig någonsin att styra med Sverigedemokraterna. Det är det enda konkreta besked om eventuellt samarbete som Maria Moraes kan ge ett halvår innan valet.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-03-13 10:00

Med den blygsamma vårsolen i ögonen lutar hon sig tillbaka mot tegelväggen och blickar ut över bostadsområdet där hon växte upp. Resan, dit Maria Moraes i dag befinner sig, är väldokumenterad och har vid otaliga tillfällen lockat till tidningsrubriker och allmänhetens uppmärksamhet. Som 13-åring begick hon sitt första väpnade rån. Att hon dessutom, utöver det, är en ung kvinna med ett efternamn som Moraes gör att hon är en minoritet i det politiska sammanhanget.

Nu, som förstanamn och framtida gruppledare, ställs det på sin spets.

undefined
Maria Moraes, 31, är Miljöpartiets nya förstanamn i kommunvalet och framtida gruppledare. Som ung kvinna med invandrarbakgrund och en strulig uppväxt känner hon ett extra ansvar. "Jag vill visa att det går", säger hon.

– Jag är jättehedrad såklart men som många personer som tillhör minoriteter på olika sätt känner jag ett stort kollektivt ansvar. Jag känner att jag måste visa att det går att lita på människor som har en sån här bakgrund och att det faktiskt går att vara politiker även om man är uppvuxen i Ryd, har en strulig bakgrund och heter Moraes i efternamn. När jag kommer på mig själv i den pressen får jag ibland påminna mig själv om att jag bara är människa. Men det känns jättestort.

Hon växte upp med en ensamstående mor som, på grund av finanskrisen, tvingades att sälja huset med storförlust, flytta till en lägenhet i Ryd och leva på existensminimum. Barndomen beskriver hon som "ett stort kollo".

– Vi barn sprang hem till varandra och lekte fritt hela tiden. Att växa upp med så många kulturer runt omkring har format mig extremt mycket. Jag brukar säga att ingen av oss reste utomlands men att vi såg hela världen – jämt och ständigt.

– Jag förstod inte att det var något negativt med vårt bostadsområde förrän jag blev äldre, att det fanns andra möjligheter och ekonomiska förutsättningar i andra stadsdelar.

undefined
Maria Moraes bakgrund som ung brottsling har uppmärksammats otaliga gånger. Bland annat var hon inspirationskälla för teateruppsättningen "Fakk alla" på Dramaten i Stockholm.

Som understimulerad och uttråkad i skolan, och med upplevelsen av sin mormors bortgång, började hon att skolka i ung ålder. Skolket ledde till nytt umgänge som i sin tur öppnade dörren för kriminaliteten.

– Det var aldrig ett aktivt val att börja begå brott eller inte, det var bara sånt som vi gjorde när vi inte hade annat för oss. Jag vet inte om jag själv var det "umgänget" för andra – jag vet inte var den skulden ligger.

Efter en LVU-dom hittade Maria Moraes hem i föreningen KRIS (Kriminellas revansch i samhället). Hon var med och grundade förgreningen Unga KRIS och blev förbundsordförande. På den vägen kom hon bland annat att bli en prisbelönt föreläsare och få en plats i barnombudsmannens expertråd. Hon blev också uppvaktad av politiska partier.

– MP pratade om hållbarhet och långsiktighet kopplat till sociala frågor på ett sätt som jag saknade hos alla andra partier.

Ser du något problematiskt med din bakgrund kopplat till politiken?

– Fördomarna och media. Det är ju jättelockande att skriva rubriken "före detta rånare blev...", men det är inte så jag vill lyfta min bakgrund. Jag vill inte glorifiera. Jag vill ta hänsyn till brottsoffren.

undefined
"Jag vill prata om min bakgrund precis som den är. Jag vill inte glorifiera någonting utan jag vill ta hänsyn till brottsoffren", poängterar Maria Moraes när vi ses för en längre intervju.

Kan din bakgrund vara en styrka?

– Jag har inte kvar några skelett i garderoben. De har ju varit ute och dinglat de senaste 15 åren.

Vid valet 2018 fick Miljöpartiet 6,53 procent av rösterna i Linköping. När gruppledaren Rebecka Hovenberg lämnar sitt uppdrag ska Maria Moraes ta vid.

Vad vill du förändra i Linköping?

– Jag upplever inte att något annat parti pratar om segregation och vad det gör med samhället som vi gör. Jag brukar säga att Linköping är ett fuskbygge när det kommer till social hållbarhet och för oss är miljöfrågan en klassfråga och klassfrågan en miljöfråga. Jag hoppas att på riktigt kunna sätta de här frågorna på agendan.

Hur ska segregationen motverkas?

– Först och främst kommer det att vara superobekvämt om vi ska förändra på riktigt. Vi behöver bland annat ha blandad bebyggelse i alla områden. Det handlar inte bara om radhus och villor i Skäggetorp utan även om hyreshus i Ekängen. Sedan måste socialtjänsten få medel att jobba nära människan igen. Det är inte rimligt att socialsekreterare träffar sina klienter ett par timmar på en arbetsvecka.

undefined
Det är hemma på "mammas gata" i Linköpingsstadsdelen Ryd som Maria Moraes formades som person, men också som politiker. "Många av de värderingar som jag har i dag började jag nog att tänka på redan här", säger hon.

Varför är MP inte större i Linköping?

– Det undrar jag också. Vi kanske ibland har tänkt att vårt gedigna arbete talar för sig självt, att vi inte måste visa upp oss och skryta.

Var ser du ditt parti efter valet?

– Jag vill att vi ska vara med och styra, men vi gör det inte till vilket pris som helst. Det enda jag kan säga är att vi inte, under några omständigheter, kommer att styra tillsammans med Sverigedemokraterna. 

Maria Moraes

Ålder: 31.

Bor: Linköping.

Uppvuxen: Ryd, Linköping.

Familj: Gift och har tre barn.

Fritidsintressen: "Jag är väldigt familjeorienterad överlag. Jag har mina syskon i stan, det har min man också, så jag lägger väldigt mycket tid på det".

Karta: Ryd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!