Inbrott i Tomteboda koloniområde

Ett 20-tal stugor på Tomteboda koloniområde fick natten till lördagen ovälkommet besök. Senare samma dag dök ett gäng unga män upp och var hotfulla. Det var mycket uppjagad stämning, berättar flera av koloniägarna.

Makarna Abdal Qoodos jamali och Malih Anadi  har haft sin kolonilott i ett år, här odlar de många sorters grönsaker. De är upprörda, ledsna och oroliga över inbrotten som drabbat området.

Makarna Abdal Qoodos jamali och Malih Anadi har haft sin kolonilott i ett år, här odlar de många sorters grönsaker. De är upprörda, ledsna och oroliga över inbrotten som drabbat området.

Foto: Carl Karlsson

Linköping2023-07-13 10:54

Det är inte första gången det är inbrott på koloniområdet, det har hänt förr. Det säger en person som har en stuga här. 

Koloniägaren Anders Hagström, bekräftar den bilden. Riktigt varför förstår han inte, eftersom ingen förvarar något värdefullt här. Alla känner till inbrottsrisken. Det går inte att skydda sig mot sådana händelser, konstaterar han.

undefined
Odlarglädjen är på topp i så gott som varje del av Tomteboda koloniområde.

Han tycker att det är trist med inbrotten under natten till lördagen, men är egentligen inte så förvånad. 

– Det är ju samma utveckling för oss här som för samhället i övrigt. Vi är ingen isolerad del av världen.

På Tomteboda koloniområde prunkar det i varje trädgård, med få undantag. Stugorna är kanske inte lika påkostade som i andra koloniområden i Linköping. Men odlarglädjen kan ingen ta fel på. Den är på topp. 

undefined
För tre år sedan hotades Tomteboda koloniområdes framtid. De fick en frist fram till nästa år.

– Det är den som driver människor i den här föreningen, säger Anders Hagström.

Även om Anders Hagström inte är rädd eller orolig efter den gångna helgens inbrott finns det andra som är det. 

Vi träffar makarna Maliha Ahadi och Abdul Qoodos Jamali. I ett år har de haft sin kolonilott. I dag trotsar de regnet som hänger i luften för att se över sina fantastiska odlingar. Här växer allt från squash, lök och majs till persilja och andra örter.

undefined
Makarna Abdal Qoodos jamali och Malih Anadi har haft sin kolonilott i ett år, här odlar de många sorters grönsaker. De är upprörda, ledsna och oroliga över inbrotten som drabbat området.

För dem betyder deras "lott" mer än ”bara” odling.

– Hit åker vi och grillar och umgås, berättar en av parets söner.

De är inte ensamma om att tycka att lördagens händelser var obehagliga. Corren har varit i kontakt med flera som säger samma sak, men ingen vill få sitt namn publicerat.

undefined
Abdal Qoodos Jamali och kompisen Mousa Azizi tar en titt på odlingarna.

Det var en stugägare som sov över i sin stuga som upptäckte vad som var på gång. Han vaknade när någon försökte ta sig in i hans stuga. I jakten som följde hann gärningsmannen undan.

På området hittades senare flera stora kassar med tjuvgods och medlemmarna kunde få tillbaka sina saker.

– Det verkar som man bara öst ner allt utan urskiljning. Allt från gamla tändsticksaskar till nedbrunna stearinljus. Ironiskt nog stal de en kofot som de inte heller fick med sig, säger en kvinna.

Senare under lördagen uppstod en situation som flera vittnar om som hotfullt.

– Vi upptäckte ett gäng med killar som satt och hängde i närheten och när jag frågade en av dem vad de ville, blev han hotfull, säger en kvinna.

Hon bedömer att åldern på de unga männen var från sena tonår till 25-årsåldern.

En annan kvinna berättar att flera på området uppfattade att männen skrek att de skulle komma tillbaka med fler personer.

Kvinnan berättar att de hade polisen i luren samtidigt som hoten framfördes, men när personerna försvann från platsen gjorde polisen bedömningen att de inte behövde åka ut.

Koloniägarna hade gärna sett att polisen åkt runt lite i området. Nu stannade i stället flera av medlemmarna kvar under lördagskvällen och tidig natt mot söndagen, för att vakta. 

– Det känns inte bra. Man vet aldrig, det kan ju vara farligt, säger hon.

undefined
För många betyder en kolonilott mer än att bara odla, även om många är väldigt bra på det. Här kan man träffas, umgås och grilla under varma sommarkvällar.

Enligt koloniföreningen var det ett 20-tal stugor som fick påhälsning. Under onsdagen hade sju anmälningar kommit in till polisen och i de fallen pågår förundersökning.

– Ingen är ännu gripen och nu närmast väntar förhör med vittnen, säger förundersökningsledare Martin Hedberg.

Polisen bekräftar att man fått in föremål – av mera privat art – som man ska undersöka om de har med saken att göra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!