I slutet av detta år eller i början av nästa ska rymdfärden ske. Marcus Wandt kommer att tillbringa två veckor på den internationella rymdstationen ISS och för honom är det en barndomsdröm som går i uppfyllelse.
– Jag har väl i för sig haft många barndomsdrömmar. Men visst har jag tittat upp mot himlen och funderat vad som finns där bortom, det har nog de flesta gjort. När man då vet att det finns människor som tagit sig ut dit, så är det klart att det varit en dröm att ta sig till den gränsen och se hur det är, säger han.
Marcus Wandt blev i november 2022 uttagen som reservastronaut hos den europeiska rymdorganisationen ESA, bland över 22 000 sökande. Det första uppdraget kom fortare än väntat och Marcus träningstid blir ovanligt kort. Han konstaterar att han har stor nytta av sin bakgrund som elektroingenjör, fallskärmsjägare och framför allt som testpilot på Saab.
– När jag lär mig systemen på rymdstationen och i Dragonkapseln är det väldigt mycket jag känner igen från Gripenplanet. Det gör att de kunnat skruva upp tempot på min utbildning allt eftersom. Jag känner mig otroligt laddad och inspirerad av den här världen jag klivit in i, säger han.
Hur kommer resan att gå till?
– Vi blir fyra astronauter som skjuts upp från Kennedy Space Center i Florida. Sedan tar det bara några minuter att komma upp i omloppsbana, men 12–48 timmar att synka vår bana med rymdstationens och komma i läge för dockning. Väl inne i stationen kommer jag att vara där i två veckor och utföra olika vetenskapliga experiment. Jag kommer också att göra olika demonstrationer som jag ska använda i skolklasser. Sedan är det dags för återinträde och landning i havet, förhoppningsvis på den punkt där de väntar på att plocka upp oss.
Vad ser du mest fram emot?
– Det blir nog rätt coolt när vi dockat och jag får sväva in i rymdstationen och träffa andra människor. Men allra mest ser jag fram emot att få vara i cupolan – en utbyggnad med fönster – och titta ner på jorden och rymden runtomkring och bara låta hjärnan absorbera allting.
Det finns de som tycker att vi människor ska strunta i rymden och fokusera på jorden. Hur tänker du kring det?
– Ett sätt att fokusera på jorden är faktiskt att ta sig ut i rymden. Mycket av det vi har på jorden idag hade inte varit möjligt utan vår rymdinfrastruktur och kunskaper om hur det fungerar i rymden. Allt från kommunikation till vattenrening och underlag kring vad som händer med jorden i till exempel klimatperspektiv. Så det finns ingen motsättning där, snarare synergier.
– Själv har jag alltid varit intresserad av utveckling, forskning och framsteg. Rymden är en miljö som tvingar fram kliv snarare än steg. Jag gillar när saker ställs på sin spets och det gör de när man expanderar ut mot rymden, säger Marcus Wandt.
Är det här en engångsgrej för dig, eller blir det fler rymdresor?
– Jag hoppas väl att det finns en massa möjligheter framöver, med tanke på expansionen som sker inom rymdindustrin just nu. Nu är det inte bara stater utan också kommersiella aktörer inblandade. Teknikutvecklingen har också gjort att sådana här resor går att göra med mycket mindre ekonomiska ramar.
Har du något drömresmål?
– Jag skulle gärna åka och börja sätta upp en månbas, det skulle vara kul. Men bara att komma ut i rymden är fantastiskt och nu fokuserar jag på den här resan. Fast visst finns det alltid något bortom ...