Mår du dåligt? Chatta på nätet

Chatta med ungdomsmottagningen, helt anonymt förstås. Det kommer snart att bli möjligt när ungdomsmottagningen ska göras mera tillgänglig, bland annat via sociala medier.

Fler ska få kunskap om vilken hjälp som Ungdomsmottagningen kan erbjuda.

Fler ska få kunskap om vilken hjälp som Ungdomsmottagningen kan erbjuda.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2017-03-22 20:30

I dag är det flickor i resursstarka områden som i första hand vänder sig till ungdomsmottagningen för att få hjälp. I den gruppen finns kunskap om var och vilken hjälp som finns att söka. Till skillnad från ungdomar i fattigare områden, och då särskilt pojkar. Inte heller ungdomar med funktionsnedsättningar söker hjälp så ofta. Den här ojämlikheten ska nu en riktad satsning – med hjälp av statliga pengar – råda bot på, hoppas omsorgsnämnden. Vid sitt senaste möte sa nämnden ja till ett utökat samarbete med Leanlink som bland annat går ut på att göra ungdomsmottagningen mera känd i vidare grupper.

Och var finns ungdomarna? Jo på sociala medier och därför är det självklart att också ungdomsmottagningen ska finnas där, resonerar nämndens ordförande Daniel Andersson (L). Han hoppas att fler ungdomar ska våga fråga om hjälp, när hjälpen är lätt att nå.

Avtalet med Leanlink är på ett år.

Är inte ett år för kort tid för den här satsningen?

– Det här är statliga pengar och staten jobbar tyvärr kortsiktigt. Vi kan inte binda upp oss för längre tid än de statliga pengarna räcker. Men det finns möjlighet att förlängning, säger Daniel Andersson (L).

Ungdomsmottagningen har flera olika uppdrag som att förebygga oönskade graviditeter och könssjukdomar. I det nya uppdraget ska fokus ligga framförallt på social och psykisk hälsa. I det nya uppdraget ligger också att starta och driva en ungdomschatt, dit också föräldrar kan vända sig för att få råd eller svar på frågor.

Det hela är ett samarbete mellan Region Östergötland och kommunerna Åtvidaberg, Kinda och Ydre.

Kostnaden beräknas till 1,4 miljoner per år och i den ingår personalkostnader för två. Personalen ska minst ha en grundutbildning som socionom. Det är Staten tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, som kommit överens om en särskild satsning på just ungdomsmottagningar och psykisk ohälsa under det kommande året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!