Vildsvin stod i centrum på ny matfestival

Drygt 600 personer hade köpt biljett för att provsmaka och få veta mer om vildsvin när Östergötlands första vildsvinsfestival arrangerades i helgen.

Thomas Gustafsson, från Villa Baro, serverar "pulled vildsvin" som gick åt snabbt under dagen.

Thomas Gustafsson, från Villa Baro, serverar "pulled vildsvin" som gick åt snabbt under dagen.

Foto: Annica Hesser

Linköping2021-09-25 19:30

Röken stiger mot de höstfärgade träden på festivalområdet vid Stafsäter Gård i eklandskapet vid Sturefors utanför Linköping. Platsen är noga utvald för dagens tema då vildsvins favoritföda är ekollon. Evenemanget startar lagom till lunch och snart ringlar köerna långa till de olika stånden där lokala matkreatörer bjuder på sina vildsvinsspecialiteter.

Thomas Gustafsson och Tina Byrsell från Villa Baro, i Åtvidaberg, lägger upp "pulled vildsvin" på små tallrikar. 

– Det är populärt, framför allt när man säger eklandskapsgris, säger Thomas Gustafsson.

I kön står Yvonne Lindholm och Kenneth Jonsson som hugger in på tredje rätten för dagen. De beskriver smaken som ett mellanting av hjort, älg och fläskkött med mindre fett. Kenneth jagar själv vildsvin.

– Det som är roligt här är att man får smaka kött av folk som kan göra ordning det på ett bra sätt. 

På plats finns även Benny Nilsson och Anders Gruvaeus från Jägareförbundet. Intill dem står ett uppstoppat vildsvin och plötsligt inser man vilka betar de har. 

–De är mest farliga för jägare, säger Benny. Ett djur som är skadat eller känner sig förföljt vill försvara sig. Däremot om vildsvinen är tätortsnära, då blir de tama och om de då känner sig trängda så kan det uppstå lite riskabla situationer.

Bakom arrangemanget står den ideella föreningen Rängen runt som fått 3,1 miljoner av Jordbruksverket för att höja vildsvinets status och öka jaktvärdet på djuret, vilket vi tidigare berättat om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!