Många östgötar får inte vanlig tandvård

Den som är satt i skuld riskerar hål i tänderna. Tusentals östgötar får inte konventionell tandvård i Folktandvården på grund av obetalda patientavgifter.

SCANPIX SWEDEN, 1997-10-24. 
Tandvård.
Tandläkar-undersökning.
Skydds/gummi-handskar, tandläkar-instrument.
Forskare och politiker oeniga i amalgam-frågan.
Foto: Dan Hansson/SCANPIX
Code: 30062
*** 
ENGCAP: Dentist, amalgam.

SCANPIX SWEDEN, 1997-10-24. Tandvård. Tandläkar-undersökning. Skydds/gummi-handskar, tandläkar-instrument. Forskare och politiker oeniga i amalgam-frågan. Foto: Dan Hansson/SCANPIX Code: 30062 *** ENGCAP: Dentist, amalgam.

Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Linköping2013-10-29 06:30

Att svensk sjukvård ser tänder som en fristående del av människokroppen är ingen nyhet. Många har inte råd att punga ut med de ofta tusentals kronor det kostar att få tänderna lagade.

Men det är inte bara priserna som skiljer sig åt, utan även reglerna. Inom all annan sjukvård får du alltid vård, akut eller planerad, oavsett hur skuldsatt du är. Den som har skulder hos Folktandvården får akut tandvård för att få bort smärta, men nekas kontinuerliga undersökningar och planerad behandling. Grundregeln är tydlig, enligt tandvårdsdirektör Raimo Pälvärinne.

– Du får ingen konventionell, planerad tandvård om du har skulder. Det är som i annan verksamhet. Du kan inte gå igenom kassan på Ica utan att betala, säger han.

Nekad behandling

Hos Folktandvården betalar man vid varje besök, och vid varje större vårdinsats ska det ges ett kostnadsförslag. Ändå har östgötarna samlat på sig miljonbelopp i skulder till Folktandvården.

2009 tog inkassoföretaget Visma Collectors över Folktandvårdens hantering av obetalda patientavgifter. Bara sedan dess har över 5 000 patienter samlat på sig skulder till ett värde av drygt 8,2 miljoner kronor. Många människor vittnar om hur de blivit nekade undersökningar och behandlingar på grund av att de av olika anledningar inte har lyckats betala gamla tandvårdsräkningar.

Inte betalat

– Vi beklagar att de inte kan betala, men det är inte vårt problem. Och vi vet ju inte om de har pengar eller om tandvårdsbetalningarna är lågt prioriterade hos människor. Det vi vet är att de inte har betalat för det de har fått, och då kan man inte få någon ny tandvård. Tycker du att det är konstigt? säger Raimo Pälvärinne.

Kostnadsfråga

Det skiljer sig ju från övrig sjukvård, där man har rätt till all vård oavsett om man står i skuld eller inte?

– Vi har olika lagar. Tandvården hanteras ju olika över huvud taget i samhället, men det är en politisk fråga. Skulle du ta in tandvården i hälso- och sjukvårdslagen skulle det i dagsläget kosta 25–30 miljarder, så det är väl en kostnadsfråga för dem.

Folktandvården är konkurrensutsatt och lever under samma villkor som den privata tandvården. Den som blir nekad vård kan vända sig till ett privat alternativ, där de inte har tillgång till Folktandvårdens skuldregister.

– Men de har ju samma regler som vi. Skulle du inte betala där är du inte heller välkommen tillbaka, säger Raimo Pälvärinne.

”Målet för tandvården är en god tandhälsa och en tandvård på lika villkor för hela befolkningen”, står det i paragraf 2 i tandvårdslagen.

– Så länge folk inte tjänar lika mycket pengar kan det rimligen inte bli på lika villkor. Det är en inte förpliktigande paragraf, säger Raimo Pälvärinne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!