Någon babyboom vill Lotta Tydén, vårdenhetschef på förlossningsavdelningen på US, inte tala om. Fast hon håller med om att det har varit fler födslar än normalt sett under de senaste tiden. Normalt sett föds omkring åtta barn per dygn och nu har det fötts mellan nio och tio varje dygn.
– Det har varit högt tryck varje arbetspass. Normalt sett har vi toppar av och till men nu har det varit mycket i tjugo dagar idag, säger hon.
Lotta Tydén framhåller att personalen gör ett enormt jobb och är fokuserade även under det ökade trycket. Patienterna föder barn, stannar ett till två dygn på BB-avdelningen och kommer sedan tillbaka på återbesök varför ökningen av antalet förlossningar märks i hela vårdkedjan.
Medicinskt har det inte varit några. Några familjer har hänvisats till förlossningsavdelningarna i Nyköping, Jönköping och Västervik eftersom trycket har varit stort även på Vrinnevisjukhuset under perioden.
Är det förra sommarens semesterbarn som föds nu?
– Nja, vi tycker att det har jämnats ut, våren och sommaren är förstås de perioder då det föds mer barn, säger Lotta Tydén.
Men hon tror snarare att de många födslarna kommer sig av att de stora barnkullarna från början av 1990-talet nu är i barnafödande ålder.
Räcker flaggorna till de nyförlöstas kaffebrickor?
– Ja, det tror jag de gör. Det är nog det minsta problemet.