Många klagar på varma lägenheter

Värmen verkar ha kommit för att stanna. Semesterfirarna jublar. Men för många innebär höga temperaturer och sol att hemmet förvandlas till en bastu.

Direkt solljus är den vanligaste orsaken till att vissa lägenheter blir extremt varma under sommaren. Därför kan en mörkläggningsgardin vara en god investering.

Direkt solljus är den vanligaste orsaken till att vissa lägenheter blir extremt varma under sommaren. Därför kan en mörkläggningsgardin vara en god investering.

Foto: Clara Herner

Linköping2014-07-23 08:30

Så frågan är: Hur varmt får det vara i en lägenhet?

Hyresgästföreningen har bråda dagar nu när kvicksilvret stiger en bit över 25-strecket. Många hyresgäster hör av sig med klagomål och undringar om hur varmt det egentligen får bli inomhus. Björn Johansson är ordförande för Hyresgästföreningen region sydost, och han förklarar hur man går tillväga om temperaturen i lägenheten blir alltför hög.

– När det blir sådana här värmeböljor ringer det folk hela tiden. En liten temperaturökning på några grader brukar vi säga att man får stå ut med under en kortare tid, men blir det outhärdligt ska man givetvis kontakta fastighetsägaren.

Hur långt ”en kortare tid” är kan dock variera. Bedömningar görs från fall till fall, men det skadar aldrig att göra fastighetsägaren uppmärksam på att ens boende blir extremt varmt under sommaren, menar Björn Johansson:

– Är man medlem hos oss hjälper våra jurister till med att peka ut de åtgärder som fastighetsägaren måste vidta. Det kan handla om att montera solfilm eller avskärmare över fönster.

Vad händer om det inte sker någon förbättring?

– Om inte fastighetsägaren vidtar de åtgärder som vi anser nödvändiga går ärendet vidare till hyresnämnden. Då kan det bli fråga om vite.

På Stångstaden upplever man inte att värmeböljan vållar särskilt stora problem för hyresgästerna. Klagomålen är överlag få, menar tjänstgörande chef Simon Helmér, som påpekar att värmen oftast är hanterlig. Värre är det på vintern.

– Generellt får vi fler påpekanden om att det är för kallt i lägenheterna på vintern. Det är klart att vi får en del samtal om värmen nu också, men de är inte särskilt många, säger Simon Helmér och fortsätter:

– Om man har problem med att lägenheten blir väldigt varm brukar vi föreslå att man täcker för fönster som släpper in direkt solljus, alternativt skaffar någon typ av fläkt.

Socialstyrelsens rekommendationer

Som högst bör innetemperaturen vara 24 grader, med undantag för värmeböljor och varma perioder under sommaren. Då får man som hyresgäst acceptera ett par grader ytterligare, men bara under en begränsad tid.

Om du upplever att temperaturen i din bostad är för hög, eller för låg, ska du i första hand vända dig till din hyresvärd. Om du inte upplever att någon bättring sker kan du vända dig till Hyresgästföreningen eller till din kommuns miljökontor.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!